Insourcing, outsourcing of co-sourcing bij bedrijfsdigitalisering?

Bij digitaliseringsprojecten is kennis nodig om het optimale team samen te stellen. Soms heb je de juiste kennis in huis, meestal niet. Zijn er (extra) handjes nodig voor je project, dan zijn de bekendste opties insourcen of outsourcen van kennis. Oftewel: letterlijk in huis halen of uitbesteden. Maar er is nog een weg die misschien wel veel succesvoller is bij bedrijfsdigitalisering: co-sourcing.

De voordelen van Outsourcing bij digitaliseringsprojecten

Grootste pluspunt van outsourcing bij IT- en digitaliseringsprojecten is dat de eigen organisatie niet de focus verliest. Outsourcing werkt dan ook het beste wanneer het gaat om activiteiten die niet tot de kern van je bedrijf behoren. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar outsourcing bij digitaliseren is daarnaast goedkoper dan dat je mensen moet aannemen. Is het project klaar, dan hoef je niet de extra aangenomen FTE’s aan het werk te houden.

De nadelen van Outsourcing bij digitaliseringsprojecten

Belangrijkste nadeel van het uitbesteden van digitalisering en softwareontwikkeling is het risico van  gebrek aan transparantie. Een van de grootste issues voor CIO’s is het gebrek aan controle en overzicht; van de kwaliteit, de voortgang, de kosten en of er wat betreft security volgens de geldende normen wordt gewekt. Daarnaast kan outsourcing je afhankelijk maken van de betreffende leverancier.

De voordelen van insourcing bij digitaliseringsprojecten

Dat geeft ook direct de voordelen van insourcing aan: je grip op het digitaliseringstraject is maximaal omdat het binnen je organisatie wordt uitgevoerd. Insourcing is een goede optie wanneer het een kleiner digitaliseringstraject is en wanneer het bedrijfskritisch is. Dan wil je totale invloed en controle als CIO.

De nadelen van insourcing bij digitaliseringsprojecten

Los van het feit dat het relatief duur is en dat je minder flexibel en wendbaar bent als organisatie, is het grootste bezwaar: zijn de personen met de juiste vaardigheden en expertises überhaupt wel te vinden? In het digitale domein gaan de ontwikkelingen zo snel, dat het bijbenen ervan een grote uitdaging is wanneer het niet je core business is.

Co-sourcing: het beste van twee werelden

Wanneer je de voordelen van insourcing en outsourcing wilt combineren, kom je uit op co-sourcing. Wat is co-sourcing? Een andere manier van gezamenlijk met een externe partij werken aan digitaliseringsprojecten. Co-sourcing draait om gedeelde verantwoordelijkheid, een gezamenlijk projectteam, om volledige betrokkenheid vanuit beide partijen. Kortom: echte co-productie. Als opdrachtgever heb je bij co-sourcing veel meer invloed op het eindresultaat dan bij outsourcing.

Wanneer is co-sourcing de juiste weg?

Het is per situatie verschillend of je voor insourcing, outsourcing of co-sourcing moet kiezen. Is het een kleiner digitaliseringsproject? Dan is outsourcing of co-sourcing niet nodig. Soms is outsourcing de gewenste aanpak, bijvoorbeeld bij een bepaald veranderingstraject. Door de bank genomen, is outsourcing echter alleen een goede optie wanneer het een duidelijk gedefinieerde deelopdracht betreft zoals dataopslag of de uitrol en service van online werkplekken. Moet er software ontwikkeld worden, dan wil je een vinger aan de pols houden en dat is waar co-sourcing het ideale model voor is.

De juiste kennis dankzij co-sourcing

In onze ervaring is in het gros van de digitale projecten co-sourcing de ideale weg. Het is namelijk bijna onmogelijk om alle expertise zelf in huis te hebben of te halen. Gebrek aan transparantie en controle is niet gewenst. Het uiteindelijk doel van digitalisering is dat de externe of interne eindgebruiker tevreden is en vooruitgang krijgt. Als je geen invloed hebt op die kwaliteit, bestaat de kans dat je project geheel of gedeeltelijk faalt of dat het uit budget loopt.

Met co-sourcing meer transparantie en een boost voor interne kennis

Een extra voordeel is dat co-sourcing de mogelijkheid biedt om het eigen personeel te trainen tijdens het project. Dit verkleint de afhankelijkheid van je toeleverancier en vergroot de kennis van je eigen team. Door de gedeelde regiefunctie is er meer transparantie en inzicht dan dat er bij outsourcing zou zijn. Bij Phact werken we bijvoorbeeld met een projectentool waarin de teamleden van onze opdrachtgever precies dezelfde rechten en inzichten hebben als de teamleden van Phact. Met co-sourcing ga je op meerdere niveaus een echt partnership aan.

De werkwijze van Phact bij bedrijfsdigitalisering

Ben je benieuwd hoe Phact co-sourcing inzet om samen met opdrachtgevers succesvolle digitaliseringsprojecten op te leveren? Lees dan hier het artikel over de werkwijze van Phact.