Phact begeleidt ondernemers die Artificial Intelligence willen inzetten voor innovatie
12 maart 2022 
3 min. leestijd

Phact begeleidt ondernemers die Artificial Intelligence willen inzetten voor innovatie

Artificial Intelligence is een blijvertje. Voor wie gebruik wil maken van de voordelen die de technologie biedt, zijn er veel voordelen: standaard tools én maatwerkoplossingen. Wat kan Artificial Intelligence voor jouw organisatie betekenen?

Artificial Intelligence is perfect voor innovatie

Artificial Intelligence leent zich uitstekend voor ondernemers die innovatief willen werken, kansen willen grijpen en klanten beter willen te bedienen. Als Phact werken we graag voor bedrijven die data en algoritmes inzetten met slimmer en effectiever werken als doel. Als IT-dienstverlener zien we onze rol belangrijker worden. Dat is opvallend. Immers, grote tech-spelers leveren steeds meer standaard AI-platforms waarmee bedrijven zelf aan de slag kunnen. Toch neemt onze rol om twee redenen toe. Enerzijds omdat wij de ervaring en expertise hebben om AI-projecten succesvol op te zetten, uit te rollen én te continueren, anderzijds omdat de wiskundige kennis bij veel bedrijven achteruit holt.

 


Vision-technologie toegankelijk maken voor ondernemers

We zien het als onze rol om het deel aan vision-technologie toegankelijk te maken voor ondernemers in het MKB. Ligt er een goede basis, dan kan de ondernemer zelf aan de knoppen draaien. Heel specialistische kennis is vervolgens niet nodig om jezelf als bedrijf wel te kunnen onderscheiden van de concurrentie. Heb je wel de ideeën, maar niet de juiste kennis in huis om het uit te voeren, dan is het inhuren van externe kennis of het inschakelen van een bestaand AI-platform een goede zet. 


AI: kant-en-klare algoritmes voorzien in een behoefte

Met die basiskennis aan wiskunde en algoritmes zit het bij Phact wel goed. Daar maken onze klanten slim gebruik van. Die kennis koppelen we aan diverse standaard- en maatwerktools die voorhanden zijn.


Combinatie van IoT en AI

Wij zien in de praktijk dat Artificial Intelligence vaak gecombineerd wordt met andere technologieën. Dit zijn vaak projecten die innovatief van aard zijn. Denk hierbij aan een combinatie van Internet of Things (IoT) en AI. Deze twee technologieën zijn steeds vaker met elkaar verweven, al was het maar omdat IoT zorgt voor nieuwe data en juist daarmee wil je als organisatie iets nieuws doen.


Duidelijke use cases voor Artificial Intelligence

Projecten met een duidelijke use case hebben een veel grotere kans van slagen dan wanneer er lukraak met een idee gestart wordt. Een goed voorbeeld daarvan is een bedrijf dat Artificial Intelligence wilde inzetten voor de detectie van gasflessen tussen het afval. De start van dat project bestond uit het aanleveren van foto’s van gasflessen uit alle denkbare hoeken en standen. Dit is de input voor het trainen van het algoritme. 


Begin klein, schaal daarna eenvoudig op

Een kleine succesvolle start heeft veel meer kans van slagen dan een direct groots opgezet project. Opschalen kan altijd als iets eenmaal werkt. Sterker, als iets werkt zou je het overal moeten inzetten waar het van waarde is. En wat ook altijd geldt: je bent niet zomaar klaar met Artificial Intelligence. Het ‘learning-deel’ moet je blijven verbeteren. Wil je starten met de technologie, dan moet je ook de discipline hebben om het algoritme op specifieke punten continue te blijven trainen. Bijvoorbeeld als de kleur of de vorm van een gasfles verandert. Of als een specifiek type gasfles niet altijd goed herkend wordt. 


Artificial Intelligence heeft de toekomst

Organisaties die inzetten op artificial intelligence hebben wat ons betreft de toekomst. Organisaties moeten zich steeds sneller kunnen aanpassen en AI-platformen maken dat laagdrempelig mogelijk. Zo zijn dit soort platformen voorzien van een shop waarmee je als bedrijf snel aan de slag kunt met al getrainde voorbeeldalgoritmes. Ook het zelf trainen van algoritmes is eenvoudig zonder al te veel technische kennis mogelijk. 


Wie de mogelijkheden ziet van Artificial Intelligence…

Artificial Intelligence is geweldig en dat geldt ook voor de mogelijkheden die de technologie biedt. Toch is er één aspect dat bedrijven nooit mogen vergeten: hoewel platformen het opzetten van Artificial Intelligence-projecten makkelijker maken, kosten de initiatieven altijd veel tijd, bijvoorbeeld de tijd die nodig is voor het trainen van het algoritme. Maar wanneer AI goed word ingezet verdient het zichzelf meer dan terug.


Daag ons uit! Is Artificial Intelligence voor jouw specifieke uitdaging de oplossing? Klik hier om met ons te sparren.