Low-code platforms zijn populair en daar is een duidelijke verklaring voor.
Bij de traditionele manier van app development moeten ontwikkelaars elke regel code handmatig invoeren. Dat is intensief en secuur werk waar vaak veel meer tijd in gaat zitten dan vooraf wordt ingeschat.
Een low-code platform daarentegen gebruikt kant-en-klare codeobjecten en drag-and-drop-tools om visuele modellen van de logica, integraties en interface van een app te maken.
Bij een uitgebreid low-code platform zoals OutSystems verloopt zelfs het genereren, compilen en deployen van een app automatisch.
Waarom low-code platforms?
Low-code development zorgt ervoor dat ontwikkelaars web apps en mobiele apps veel sneller kunnen ontwikkelen: eerder in weken dan in maanden. Apps kunnen zo veel sneller in gebruik genomen. Het onderhouden en updaten van apps verloopt efficiënter en soepeler. Het zorgt er bovendien voor dat nieuwe apps veel sneller ontwikkeld kunnen worden: vaste onderdelen kunnen eenvoudig hergebruikt worden.
Wanneer is een low-code platform de beste oplossing?
Een low-code platform voor app development is de beste optie als:
- je snel meerdere apps tegelijkertijd ontwikkeld moeten worden,
- je op dit moment al een backlog is met apps die gebouwd moeten worden,
- in-house IT development meer tijd vraagt dan nodig is,
- apps op alle belangrijke platforms moeten werken (iOS, Android, Windows Phone en desktop/web),
- er regelmatig veranderingen of updates doorgevoerd moeten worden in het applicatieportfolio.
Zijn er beperkingen aan low-code platforms?
De begrenzing van ontwikkelen met kant-en-klare codeobjecten kan door een ontwikkelaar worden gezien als een beperking. In de regel wil een ontwikkelaar de vrije hand hebben in hoe code wordt opgebouwd. Hierin schuilt dan ook het gevaar: individuele code is vaak lastig over te dragen omdat iedere ontwikkelaar zijn eigen methode heeft.
Door ontwikkelen met codeobjecten word je als programmeur gestimuleerd om anders te denken en gebruik te maken van de code die beschikbaar is omwille van de snelheid. En wanneer het resultaat is dat je sneller tot bruikbare functionele apps komt, dan word je daar als programmeur, maar zeker als opdrachtgever, gelukkig van.
De 7 belangrijkste voordelen van low-code platforms
Dat wij niet uitgepraat raken over de voordelen van low-code ontwikkeling staat vast, maar voor het gemak hebben we de zeven belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.
-
Meer engagement bij de stakeholders
Omdat low-code platforms heel snel ontwikkeld worden, kunnen developers volledig werkende functies binnen enkele uren of dagen opleveren en aan de stakeholders laten zien. Deze korte doorlooptijd zorgt voor een hogere betrokkenheid bij de stakeholders. Bovendien creëert het een gevoel van continue progressie.
-
Minder risico
Met een low-code platform zijn alle dataconnectors en security componenten van de app al ontwikkeld en is het een kwestie van het implementeren van deze onderdelen in een nieuwe app. Dat zorgt voor een veel minder hoog risico dan wanneer dergelijke componenten steeds opnieuw handmatig ontwikkeld worden.
-
Kleiner verschil tussen kennisniveaus IT-medewerkers
Het gebruik van de intuïtieve editors zorgen ervoor dat het verschil in kennisniveaus tussen developers verkleind wordt. Het is lang niet altijd meer nodig om kennis te hebben van specifieke programmeertalen. Hierdoor kunnen ook de junior developers krachtige app-componenten bouwen. Dit zorgt er bovendien voor dat lead developers efficiënter werken en dat dure en/of arbeidsintensieve IT-support minder vaak ingeschakeld wordt.
-
Grote schaalbaarheid
Het groeien van de IT-backlog zorgt er vaak voor dat externe partijen ingeschakeld worden om werk uit handen te nemen. Dit is een quick fix op de korte termijn, maar op lange termijn is het lastig om al deze projecten en apps te monitoren en up-to-date te houden. Door het verkorten van de ontwikkeltijd en door het gebruiken van een gezamenlijke infrastructuur is een groot applicatieportfolio te onderhouden. Dit alles zonder dat transparantie, security en compliance uit het oog verloren worden!
-
Build once, deploy everywhere
Een van de redenen dat low-code platforms een echte gamechanger zijn, is dat apps voor meerdere platforms tegelijkertijd ontwikkeld kunnen worden. Een app hoeft dus slechts eenmaal ontwikkeld te worden en kan vervolgens op ieder platform gedeployed worden.
-
Lifecycle maintenance
App development stopt niet bij de livegang van de app. Tijdens de lifecycle moet een app regelmatig geüpdatet worden. Ook verbeteringen en bugfixes moeten snel doorgevoerd kunnen worden. Deze updates kunnen dankzij low-code platforms binnen enkele minuten gerealiseerd worden.
-
Innovatie
Omdat developers veel minder tijd kwijt zijn aan het ontwikkelen en debuggen van apps verschuift de nadruk van ontwikkeling naar innovatie. Dit zorgt niet alleen voor vooruitgang binnen de organisatie maar houdt de developers ook meer betrokken bij de bedrijfsdoelstellingen.
Omdat we bij Phact geloven in low-code development werken wij uitsluitend met het beste low-code platform van dit moment: OutSystems. Dit platform krijgt de titel ‘Leader’ van zowel Gartner als Forrester.
Advies bij low-code development
Wil je meer weten over low-code platforms, de verschillen tussen low-code platforms en OutSystems en over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.
Dit artikel is gebaseerd op een blog van OutSystems.com.