6 inspirerende voorbeelden van IoT
Internet of Things is overal om ons heen. Van slimme verlichting tot slimme parkeerplaatsen. Maar er zijn ook voorbeelden van IoT projecten die minder goed zichtbaar zijn. Ontdek in deze blog met voorbeelden van IoT wat er allemaal mogelijk is met behulp van Internet of Things.
Voorbeeld 1: The Ocean Cleanup
Misschien heb je er al wel eens van gehoord: The Ocean Clean Up. Het project van de Nederlander Boyan Slat heeft als missie om het plasticafval in oceanen en rivieren op te ruimen. Het geheime wapen achter The Ocean Clean Up? Internet of things. Met behulp van IoT wordt voorspeld waar het plastic zich bevindt en hoe het zich in het water verplaatst. Een reusachtige plasticvanger veegt vervolgens het plastic bijeen. Slimme sensoren meten daarnaast wanneer de ‘drijvende vuilnisbelt’ vol is en geleegd moeten worden. Tevens wordt Internet of Things door The Ocean Cleanup gebruikt om schade aan het apparaat op te sporen. Een schitterend voorbeeld van hoe IoT kan bijdragen aan een beter milieu.
Voorbeeld 2: IoT in een kattenbak
Internet of Things wordt gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen. Van zeer complexe projecten zoals The Ocean Clean Up tot huis, tuin en keuken oplossingen. De slimme kattenbak van Autopets behoort overduidelijk tot de laatste categorie. Door middel van IoT wordt geregistreerd wanneer de kattenbak vies is en schoongemaakt moet worden. De Litter Robot maakt vervolgens geheel automatisch de kattenbak schoon. Het enige wat je hoeft te doen, is het leegmaken van de opvangbak. Maar ook hierin speelt Internet of Things een voorname rol. Via een melding op de bijbehorende app weten kattenbezitters wanneer het tijd is om de bak te verschonen. Wil je de zorg voor je kat liever volledig uitbesteden? Naast de zelfreinigende kattenbak is er onder meer ook een automatische voederbak te koop.
Voorbeeld 3: de coronacrisis te lijf met IoT
IoT kan ook worden ingezet voor regulering. Een mooi voorbeeld hiervan is de social distancing oplossing van het bedrijf Camio, speciaal ontwikkeld voor het monitoren en handhaven van de coronamaatregelen. Met behulp van camera’s wordt geregistreerd of mensen een mondkapje dragen en zich houden aan de 1,5 meter afstand (in andere landen soms één of twee meter). Bedrijven en overheden kunnen de technologie inzetten om te ontdekken in welke scenario’s de maatregelen wel of niet goed worden opgevolgd. Daarnaast kunnen real-time notificaties worden gestuurd als de regels worden overtreden. Het bedrijf Camio is overigens zeker niet de enige partij die IoT heeft ingezet om door de coronacrisis heen te komen. In een gratis e-book van processorfabrikant Intel vind je nog meer voorbeelden van IoT oplossingen tijdens corona.
Voorbeeld 4: de stad ontdekken met Internet of Things
Nog zo’n mooi voorbeeld van IoT: de elektronische deelsteps die rondrijden in steeds meer grote Europese steden. Het enige wat je hoeft te doen is een app te downloaden en je creditcard te koppelen. In de app kun je vervolgens gemakkelijk zien waar je de dichtstbijzijnde beschikbare step kunt terugvinden. Het voorbeeld van de elektronische steps laat echter ook zien dat er nadelen kleven aan Internet of Things. Naast de chaos die toeristen op elektronische steps op de openbare weg veroorzaken en vandalisme, is de veiligheid van de technologie een issue. Hackers ontdekten al verschillende veiligheidslekken in de software achter de deelstepjes. Eén van de redenen dat Nederland de steps en andere deelvoertuigen nog niet heeft goedgekeurd. Gelukkig zijn er ook oplossingen om de veiligheid van IoT te waarborgen en kunnen datalekken en andere problemen worden voorkomen met de juiste integratie.
Voorbeeld 5: slimme straatverlichting
Het vijfde voorbeeld van IoT heeft betrekking op smart City of slimme stad. Smart City staat voor het gebruik van Internet of Things om steden leefbaarder, duurzamer en veiliger te maken. Voorbeelden van IoT toepassingen om steden slimmer te maken zijn smartparking waarbij Internet of Things wordt gebruikt om mensen een vrije parkeerplaats aan te wijzen en slimme afvalbakken die automatisch aangeven wanneer ze vol zijn. Een derde voorbeeld van IoT als onderdeel van Smart City is de slimme straatverlichting. De slimme straatverlichting gaat alleen aan als er mensen bij in de buurt zijn. Dat bespaart energie en verhoogt bovendien de veiligheid in een stad.
Voorbeeld 6: levens redden met dank aan IoT
Misschien wel het mooiste voorbeeld van IoT hebben we voor het laatst bewaard: de slimme AED-kast. Met behulp van Phact heeft Rotaid zijn AED-kasten voorzien van Internet of Things technologie, waardoor de AED onder meer beter vindbaar en veiliger is. Door de toepassing van IoT op de AED-kasten kan de AED bovendien 24/7 worden gemonitord, waardoor problemen zoals een lege accu of beschadigingen aan het apparaat tijdig kunnen worden opgespoord en worden voorkomen. Op die manier draagt Internet of Things bijdragen aan het redden van mensenlevens. Benieuwd naar meer voorbeelden van IoT projecten van Phact? Lees ze in het blog ‘4 voorbeelden van hoe Phact bedrijven heeft geholpen met IoT’.
Wat is er nog meer mogelijk met IoT?
Ben je geïnspireerd door onze voorbeelden van IoT? In de grote IoT inspiratiegids van Phact vind je nog meer voorbeelden van IoT en ontdek je wat er in de toekomst nog meer mogelijk is. Daarnaast lees je hoe Internet of Things je bedrijf kan helpen om slimmer en efficiënter te werken. Wil je advies van Phact voor je IoT project? Neem dan direct contact met ons op.