Waarom low-code de Formule 1-motor voor je digitale transformatie is

Eén van de grootste zorgen van de CIO is snelheid. De business, de concurrentie en ook de beschikbare technologie verandert in een steeds hoger tempo. Snel en agile kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen – of ze vóór zijn – wordt een basisbehoefte. Low-code is de Formule 1-motor voor je digitalisering en versnelt je software en applicatieontwikkeling. In deze blog vertellen we je waarom.

Digitalisering moet bijna een doorlopend proces zijn, puur om te voorkomen dat je wordt ingehaald. Ook je bestaande concurrent (of die van morgen) heeft de mogelijkheden om snel te automatiseren. Wil je dat voorkomen, dan zijn snelheid en wendbaarheid je grote vriend. Low-code houdt de vaart in je digitalisering en is een belangrijke toolbox voor continuous development.

Low-code vergroot digitale innovatiekracht

Om te beginnen: je digitale innovatiekracht wordt groter door low-code. De snelheid waarmee je met low-code nieuwe applicaties of mobiele apps in de lucht kunt brengen of aan kunt passen is ongekend. Zo ontwikkelde Phact voor Boels Rental in één week tijd 11 nieuwe applicaties dankzij low-code. Een ander mooi voorbeeld is de Wish Journey App, een mobiele app die in 5 dagen tijd voor Make-A-Wish Nederland werd gemaakt met low-code (bekijk hier de video). De innovatiekracht van low-code maakt dat IT niet meer de showstopper voor je innovatie is maar juist de facilitator.

Make a wish challenge youtube video

Low-code zorgt voor flexibiliteit

Is eenmaal een web-applicatie of mobiele app gebouwd met low-code en opgeleverd, dan heb je – in tegenstelling tot high-code software – de mogelijkheid om snel aanpassingen en verbeteringen aan de applicatie aan te brengen en door te voeren. Zelfs zonder dat de app opnieuw bij de Apple App Store of de Google Play Store aangeboden hoeft te worden. Dat is de wendbaarheid die je als organisatie en CIO nodig hebt, want het proces van innovatie is dynamisch en nooit lineair.

Meer grip op softwareontwikkeling met low-code

De beheersbaarheid van en grip op je softwareontwikkeling gaat omhoog met low-code:
je hebt letterlijk minder regels code nodig. Dat maakt de kans op fouten kleiner. Daar komt bij dat low-code een modulaire opbouw heeft en erg visueel werkt; met behulp van bouwblokken en de drag & drop editor bouw je eenvoudig en snel een app. Los van de snelheid geeft dit meer overzicht. Voor de CIO en IT-afdeling het grote voordeel dat er minder tijd besteed hoeft te worden aan onderhoud.

Modulaire opbouw

Het modulaire karakter van low-code is al genoemd: low-code hergebruikt bestaande componenten. De snel werkende componenten staan direct tot je beschikking wanneer je ontwikkelt in low-code. Dit kan dus ook eigen ontwikkelde software zijn. Ook helpen de meer geavanceerde low-code platformen je met UX en UI uitdagingen. Op basis van de verzamelde gegevens van duizenden apps worden bovendien diverse standaard templates ontwikkeld die de ontwikkelaar direct tot zijn/haar beschikking heeft.

Minder zorgen om security

Wat tijd bespaart en dus snelheid oplevert, is het feit dat security goed geborgd is bij op low-code-platform ontwikkelde applicaties. Waarom? Omdat dit door de meeste low-code platforms centraal geregeld wordt. Weer een zorg minder voor de CIO en het scheelt veel tijd.

Low-code = schaalbaarheid

Naast snelheid is schaalbaarheid een groot goed in dit digitale tijdperk. Het succes van bekende merken als Netflix, Uber en Spotify is erop gebaseerd. Als je niet kunt schalen kun je niet groeien. Een remmende factor die nog altijd wordt onderschat. Ook dit is een krachtig element van low-code: instellen op meer gebruikers of meer datacapaciteit is vaak niet meer dan een klik op de knop.

Minder testen is meer tijdwinst

Bij applicaties die met low-code zijn ontwikkeld, hoeft er minder getest te worden dan bij high-code applicaties. Het testen gebeurt deels automatisch waardoor nieuwe software sneller in de lucht is.

Conclusie

Wanneer snel innoveren van groot belang is voor de continuïteit van je organisatie, overweeg dan low-code als Formule1-motor voor je digitale strategie. De wereld van softwareontwikkeling is enorm aan het veranderen en low-code geeft je de snelheid om bij te blijven. Er zijn vele smaken low-code. Hulp nodig om de keuze te maken? Lees dan ons blog ‘OutSystems, Kony, Mendix: welk low-code platform past bij jou?’ Eerst meer weten over alle ins en outs van low-code? Download dan hieronder het E-book The Ultimate Low-code Guide.