OutSystems, Microsoft Power Apps of Mendix: welk low-code platform past bij jou?
03 februari 2021 
2 min. leestijd

OutSystems, Microsoft Power Apps of Mendix: welk low-code platform past bij jou?

OutSystems, Mendix of Microsoft Power Apps? Steeds meer organisaties kiezen voor low-code platforms om (mobiele) apps en andere applicaties te ontwikkelen. Maar hoe bepaal je nu welk low-code platform het beste bij jouw organisatie past? Onze vier tips helpen je op weg.

Low-code platforms: de keuze is reuze

Low-code platforms zijn met een opmars bezig. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat binnen 5 jaar 65% van alle apps met low-code wordt gebouwd. Met de vraag naar low-code neemt ook het aanbod van low-code platforms toe. OutSystems, Microsoft Power Apps en Mendix zijn enkele veelgebruikte voorbeelden, terwijl ook SaaS-providers als Microsoft, Oracle en Salesforce low-code oplossingen aanbieden zoals Microsoft Power Platform, Oracle APEX en Salesforce Lightning.

Tip 1: creëer een shortlist

Er zijn inmiddels meer dan 200 low-code platforms op de markt en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen nog maar toeneemt. Het grote aanbod aan low-code platforms maakt de keuze er niet bepaald gemakkelijker op. Tip 1 is om een shortlist te maken. De publicaties van onderzoeksbureaus zoals Gartner en Forrester helpen hierbij.

  • Gartner Magic Quadrant voor low-code platforms
    In de Magic Quadrant for Enterprise Low Code Application Platforms van Gartner worden low-code platforms ingedeeld in vier kwadranten: niche players, challengers, visionaries en leaders. Leaders zijn volgens Gartner partijen die beschikken over een sterke visie en bovendien in staat zijn om deze uit te voeren. Salesforce, Microsoft, OutSystems en Mendix slagen hier volgens Gartner het beste in.
  • Forrester wave voor low-code platforms
    Onderzoeksbureau Forrester heeft zijn eigen methode om low-code platforms met elkaar te vergelijken. De magic wave van Forrester maakt onderscheid tussen challengers, contenders, strong performers en leaders. De leiders zijn opnieuw OutSystems, Mendix, Microsoft en Salesforce. Vreemde eend in de bijt is Kony, in het Gartner Quadrant nog aangeduid als challenger.

Tip 2: zorg voor een IT-roadmap 

Een low-code platform moet passen bij je organisatie. Werk daarom altijd eerst een digitale strategie en roadmap voor IT uit, gevolgd door een business case. Aan de hand hiervan kun je bepalen of de aanschaf van een low-code platform wel of niet de moeite waard is, maar ook over welke eigenschappen een low-code platform voor jouw organisatie moet beschikken.
Denk daarbij aan vragen over mobiele applicaties, externe gebruikers etc.

Tip 3: selecteer op integratiemogelijkheden met bestaande systemen en databases

Als je weet waar je organisatie heen wil en welke softwareoplossingen hiervoor nodig zijn, is het tijd om verschillende low-code platforms als Mendix, OutSystems en Betty Blocks naast elkaar te leggen. Integraties met bestaande systemen en databases zijn een kritiek punt bij de keuze voor een low-code platform. Een uitgebreide library en de mogelijkheid om custom integraties te bouwen, zorgen dat het low-code platform van je keuze perfect aansluit op de bestaande IT-omgeving van jouw organisatie.

Tip 4: kies voor een platform dat groei mogelijk maakt

Gebruiksgemak van een low-code platform en de schaalbaarheid van de in low-code platforms ontwikkelde applicaties zijn andere belangrijke zaken om rekening mee te houden. Tenslotte wil je een systeem dat betrouwbaar, veilig en snel is. Daarnaast onderscheiden de betere low-code platforms zich door hun service en opleidingsmogelijkheden. Een goed low-code platform helpt je bedrijf en zijn medewerkers groeien.

Tip 5: bekijk reviews en verzamel klantcases

Nog één laatste tip: bekijk reviews en verzamel klantcases. Steeds meer bedrijven maken gebruik van een low-code platform. Leer van de ervaringen van anderen om de juiste keuze voor jouw organisatie te maken, zoals het bedrijf Hendrix Genetics dat koos voor OutSystems.