De 5 mythes van maatwerk software ontkracht
Het is op zich wel duidelijk waarom je de processen van je bedrijf wilt digitaliseren met behulp van maatwerk software. Met maatwerk stem je de software precies af op jouw processen zonder concessies. Verder betaal je niet voor functionaliteiten die je niet nodig hebt. Er kleven echter enkele vooroordelen aan maatwerk software. Wij prikken de 5 hardnekkigste mythes over maatwerk software hier voor je door.
Mythe 1: Maatwerk software is duur
Eerlijk is eerlijk: maatwerk software ligt niet kant-en-klaar op de plank. Er moet tijd gestoken worden in het uitdenken en ontwikkelen van de software. Dat zijn kosten die normaal bij standaard software niet meer gemaakt hoeven te worden. Echter is het belangrijk om hier naar de complete ‘Total Cost of Ownership’ (TCO) te kijken. Zijn de kosten van extra licenties, upgrades, consultancy en hosting meegenomen in de TCO van standaard software? En wat kost het eigenlijk wanneer je met standaard software nét niet alle gewenste functionaliteiten tot je beschikking hebt? Of nog erger: wanneer je je gewenste bedrijfsproces aan de software moet aanpassen? Als je dit allemaal in beschouwing neemt, is maatwerk software juist kosteneffectief. Zeker als je digitaliseert volgens standaard maatwerk (lees hierover ook de blog Digitaliseren: make or buy software… Of hoef ik niet te kiezen?).
Mythe 2: Maatwerk software is instabiel
Deze stelling ging jaren geleden misschien nog wel op. Maatwerk software heeft tegenwoordig echter dankzij de modulaire opbouw een veel hogere technische kwaliteit. In the old days kwam het voor dat wanneer er links in de software iets aangepast werd er rechts iets omviel. Dat is al lang niet meer het geval aangezien de ontwikkeltools vele malen beter zijn geworden. Maatwerk software is dus net zo stabiel als standaard software. Zeker wanneer met automatische unit testing voorkomen wordt dat er wordt voortborduurd op eerder gemaakte fouten.
Mythe 3: Maatwerk software heeft een lange doorlooptijd
Ja, het kost tijd om maatwerk software te ontwikkelen. Tijd die bij standaard software niet nodig is. Maar om dit een lange doorlooptijd te noemen, gaat te ver. Als de software ontwikkeld wordt volgens continuous delivery, kun je elke dag met sprints releases uitbrengen. Op deze manier kun je snel een Minimal Viable Product (MVP) opleveren met als voordeel dat je snel een product in de markt kunt zetten en in een volgende fase extra functionaliteiten kunt toevoegen. Dit zorgt dat voor snelheid in de softwareontwikkeling en in je digitaliseringsproces.
Mythe 4: Maatwerk software is niet flexibel
Een ander hardnekkig misverstand is dat maatwerk software maar weinig flexibiliteit biedt bij veranderende bedrijfsvoering. Terwijl het tegenwoordig één van de grootste uitdagingen van bedrijven is om agile of wendbaar te zijn om snel te kunnen reageren op veranderingen. Het goede nieuws: door bij maatwerk softwareontwikkeling gebruik te maken van standaard building blocks, creëer je wel degelijk die flexibiliteit en wendbaarheid. Generieke functionaliteiten als een login, authenticatie-feature of databaseconnecties zijn al een keer ontwikkeld en kunnen prima hergebruikt worden bij een maatwerkoplossing. Dat maakt maatwerk software misschien wel flexibeler dan standaard software.
Mythe 5: Maatwerk software maakt je afhankelijk
Maatwerk software kan een gevoel van afhankelijkheid geven. Een vendor lock-in, zo je wilt. De tip is om bij de start van een samenwerking ook te bespreken hoe je uit elkaar gaat, mocht daar in de toekomst aanleiding toe zijn. In zo’n exit-plan kun je vastleggen dat je bij het uit elkaar gaan de broncode van de oplossing ontvangt. Zo lang er ontwikkeld is in gangbare softwaretalen als Java .NET, C++ dan is ook een maatwerk oplossing door andere ontwikkelaars te onderhouden en uit te bouwen, mits er goed gedocumenteerd wordt in het ontwikkelproces. Zo valt de afhankelijkheid wel mee. Want zeg nou zelf: bij een voor jouw organisatie ingericht standaard ERP-pakket is die afhankelijkheid zeker niet minder.
De werkwijze van Phact bij bedrijfsdigitalisering
Ben je benieuwd hoe Phact standaard maatwerk inzet om samen met opdrachtgevers succesvolle digitaliseringsprojecten op te leveren? Lees dan hier over de werkwijze van Phact.