R&D

Hoe Phact samen met Concrefy betonproductie slimmer maakt  

Concrefy is een internationaal competentiecentrum op het gebied van betontechnologie. Door de combinatie van digitale diensten en moderne betontechnologie wordt het betonbouwproces geoptimaliseerd. Concrefy is als betonspecialist onderdeel van Umdasch Group AG. 


Vanuit dit verband wordt gewerkt aan de toekomst van betontechnologie en bouwtechnische processen voor de bouw- en prefab-industrieprocessen. Deze ontwikkelingen voor productie- en onderhoudsregeling leveren een beslissende bijdrage aan de besparing van energie en CO2.


Met de ontwikkeling van een Precast-sensor kan een betonfabriek zijn productieproces verder optimaliseren met behulp van Internet of Things. In deze case lees je hoe Phact samen met Concrefy een oplossing heeft gebouwd dat ervoor zorgt dat beton altijd de juiste kwaliteit en sterkte heeft en tegelijkertijd de productiecapaciteit verhoogt.  

Precast-sensor Concrefy

De uitdaging van Concrefy

Snelle veranderingen in de wereld om ons heen vragen om creatieve en duurzame oplossingen op complexe vraagstukken in de gebouwde omgeving. Concrefy werkt samen met haar klanten aan mogelijkheden om duurzamere materialen te ontwikkelen, processen verder te industrialiseren en informatiestromen te digitaliseren. De concepten combineren betontechnologie, moderne (meet)technieken en data-analyse. Een transitie van 'meten om te weten', naar 'meten om te sturen'.


Bij het produceren van betonelementen ten behoeve van prefab huizenbouw is kwaliteit en doorlooptijd van groot belang. Hierdoor ontstond dan ook de behoefte om meer data te verkrijgen tijdens het productieproces om de productie beter aan te sturen. Als het betonelement gegoten wordt heeft het tijd nodig om te harden. Tijdens dit proces loopt de temperatuur eerst op om later weer te dalen. Het verloop van deze temperatuur is bepalend voor het tijdstip waarop de uitharding klaar is. Het betonelement moet niet te vroeg worden opgepakt, want dan gaat het ten koste van de kwaliteit, maar ook niet te laat, want dan kost het productiecapaciteit. Om het juiste moment te bepalen is Internet of Things een mogelijke oplossingsrichting. Met deze uitdaging is Phact aan de slag gegaan.  

De oplossing: de IoT precasting sensor in combinatie met LoRa

Concrefy gebruikte tot nu toe een relatief zware sensor waarbij de metingen via 4G werden doorgegeven. De sensor, Concremote, is destijds ontwikkeld voor gebruik op de bouwplaats. Hierdoor moet de sensor onder zware industriële omstandigheden autonoom haar werk doen. Daarnaast is 4G-communicatie een relatief dure manier van communiceren voor industriële toepassingen. 


Phact heeft samen met Concrefy een sensor ontwikkeld die op het gegoten betonelement wordt gelegd. Deze sensor meet continu de temperatuur van het beton. Deze temperatuur wordt via een radioverbinding (LoRa) naar de Cloudoplossing van Concrefy verzonden. Het voordeel van LoRa is dat het over grote afstanden gegevens kan versturen zonder daarbij veel energie te gebruiken. Concrefy maakt hiervoor gebruik van “The Things Network”. De Concrefy software weet precies aan de hand van de aangeleverde gegevens wanneer het betonelement uitgehard is. Als de sensor op het betonelement ligt knippert het groen. Zodra de uitharding voltooid is stopt het knipperen en is het element klaar. Het kan nu opgepakt worden en het volgende element kan weer gestort worden.


De sensor moet op een gegeven moment ook weer opgeladen worden. Hiervoor heeft Phact een draadloze oplader ontworpen. De andere kant van de sensor wordt daarom voor het opladen gebruikt. Als er contact is gemaakt met de draadloze oplader knippert de sensor rood. Als het opladen voltooid is stopt het knipperen.

Concrefy Precast-sensor

Resultaten van de precasting sensor m.b.v. IoT en LoRa

Het doel van deze oplossing, de productiecapaciteit van betonnen prefab elementen te optimaliseren en tegelijk de kwaliteit te verhogen, is op deze manier bereikt.


Bij de oude 4G-oplossing gebruikte men een relatief zware sensor die daarom een ongewenst grote afdruk achter liet in het beton. Een ander nadeel was de dure vorm van communicatie. De nieuwe sensor is veel lichter en laat dus minder afdruk zien op het betonelement. De communicatiekosten zijn met 84% per maand per sensor gedaald.


Reden genoeg voor Camiel Berkers, Manager Development Concrefy om blij te zijn met Phact. “De mensen van Phact doen wat ze beloven en meer! Korte lijnen in communicatie en zeer goede kennis van de laatste technische ontwikkelingen. Oplossing en resultaatgericht met een sterk ontzorgende aanpak. Phact is voor ons geen leverancier maar een ontwikkelpartner. Samen met Phact hebben we succesvol onze nieuwe generatie LoRa sensoren voor de Precast industrie ontwikkeld.


Naast deze oplossing heeft Phact in samenwerking met Concrefy ook een nieuwe sensor ontwikkeld die de conditie van betonconstructies zoals bruggen en gebouwen realtime en nauwlettend in de gaten houdt. Door een slimme monitoring op afstand kunnen kosten worden bespaard en kan onderhoud gepland worden uitgevoerd, maar kunnen er ook ongelukken worden voorkomen. Nieuwe ontwikkelingen worden alweer opgepakt om opnieuw slimme sensoren te ontwikkelen die maar liefst drie elementen kunnen meten: de betondruk, de cementfactor en vervuilingsfactor van het water. Technologie staat nooit stil en dat is zeker van toepassing op de combinatie Concrefy en Phact!

Aan de slag met met IoT

Wil je ook de effectiviteit binnen jouw organisatie verbeteren en ben je benieuwd of IoT de juiste oplossing kan bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We kijken graag samen met je mee naar de mogelijkheden.