Slimme connected AED-kasten om levens te redden.

Rotaid is leverancier van AED-kasten. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand door het geven van een elektrische schok. Om te zorgen dat minder mensen sterven omdat een AED incompleet is, een lege accu heeft, of niet vindbaar is, heeft Phact Rotaid geholpen om de Rotaid 24/7 AED-kasten slim en connected te maken.

De uitdaging

Er waren twee belangrijke uitdagingen om deze connected AED-kast te ontwikkelen. Allereerst dient de Rotaid 24/7 over de hele wereld gebruikt te kunnen worden terwijl er overal verschillende communicatieprotocollen gebruikt worden. Daarnaast zijn er 50 verschillende types AED die elk een andere detectie voor storing hanteren. Het project startte dus met een hardware-vraagstuk: de Rotaid 24/7-kast moet één generalistische chipset krijgen om via alle protocollen in de wereld te kunnen communiceren en om de verschillende storingsmeldingen uit te kunnen luisteren.


  • Grote diversiteit aan AED moet worden ondersteund
  • Wereldwijde dekking
  • Kasten moeten goed te vinden zijn

Bekijk de video

Met de missie om met de Rotaid AED-kasten meer levens te redden, ging Rotaid-directeur Ruben Halmans de samenwerking met Phact aan om een unieke dienst te creëren: de zekerheid dat een AED werkt, veilig is, verwarmd wordt, compleet is, opgeladen is en zijn GPS-locatie realtime afgeeft. Phact vertaalde deze business-eisen naar techniek en ging aan de slag met de hardware- en softwareontwikkeling voor de Rotaid 24/7.

De oplossing


Doordat de Rotaid 24/7 met hardware en software connected en slim is gemaakt, is een AED-kast gerealiseerd die:
  • Voor hulpverleners altijd vindbaar is door locatiebepaling
  • Automatisch alerts uitstuurt naar beheerders en zorgverleners wanneer hij geopend wordt
  • Altijd goed beschermd is (ingebouwd alarm- en verwarmingssysteem)
  • 24 uurs monitoring heeft
  • Mobiele internetconnectie heeft
  • Is aangesloten op een webbased portal ‘Phact was al een klant van ons. Dit is echt een Internet of Things-product natuurlijk. De backbone vol functionaliteit biedt enorm veel toegevoegde waarde. We hebben veelvuldig onderling overleg gehad.’


 Guido Bergman - Algemeen directeur van Matas


Combinatie van Location Based, IoT en Big Data


Dit innovatieve project werd een combinatie van hardware- en softwareontwikkeling, Iot, locatiebepaling en Big Data. Het resultaat is dat de Rotaid 24/7 een connected AED is die op afstand benaderbaar is. De Rotaid 24/7 geeft een signaal wanneer er iets met een van de AED’s aan de hand is; bijvoorbeeld of de kap eraf gehaald wordt, de accu bijna leeg is, er een storing is of dat de verwarming het niet meer doet. Daarnaast heeft elke AED een signaleringsfunctie zodat altijd de exacte locatie van de AED gematcht wordt met de eerder opgegeven GPS-locatie.

“Het Rotaid-project was voor ons bijzonder. Het is een project dat ons op het lijf geschreven is vanwege het innovatieve karakter, de nauwe samenwerking met de klant en de mooie uitdagingen op hardware- én softwaregebied. Rotaid en Phact waren echte sparringpartners en zo werken wij het liefst. Uiteindelijk was Phact de IoT one-stop-shop voor het complete project.”


 Marc Herruer - CEO Phact

De projectaanpak

Al in een vroeg stadium was Phact betrokken bij de realisatie van de Rotaid 24/7. Zo was Phact vanaf het allereerste moment betrokken bij de component-selectie. Qua hardware diende er een moederbord gemaakt te worden dat zorgde voor onder andere de connectiviteit, de warmtemat-aansturing en het uitluisteren van storingsmeldingen. 


Proces van hardware-ontwikkeling

Het proces van de hardware-ontwikkeling van de Rotaid 24/7 zag er als volgt uit. Qua aanpak zijn eerst samen met de opdrachtgever de specificaties opgesteld. Denk aan gewenste werkingstemperatuur, type voeding, afmetingen et cetera. Hierna zijn de specificaties omgezet in een elektronisch ontwerp met de daarbij behorende software. Nadat de eerste bestukte prototypen van de printplaat waren ontvangen, zijn deze volgens een testplan getest of er aan de specificaties is voldaan. In de tweede ronde zijn de onvolkomenheden in het eerste ontwerp gladgestreken. 

Co-sourcing en Standaard-maatwerk

Phact gelooft in co-sourcing om in een optimale samenwerking met de opdrachtgever het beste resultaat te behalen. Het Rotaid 24/7-project is een perfect voorbeeld van co-sourcing. Zowel aan de business development- als aan de technisch kant met hard- en softwareontwikkeling is het een volledig gezamenlijk project geweest. Volledig volgens de standaard-maatwerk aanpak van Phact.


Wij zijn Phact

Phact is jouw partner voor maatwerksoftware oplossingen, integratie vraagstukken en Internet of Things toepassingen. Wij bieden innovatieve oplossingen die bedrijven efficiënter en wendbaarder maken, waardoor onze klanten zich net zo snel kunnen ontwikkelen als de business van hen vraagt.


Met onze specialisatie in onder meer Rapid Application Development ontwikkelen wij razendsnel applicaties die naadloos integreren met bestaande processen. Ook verzorgen wij inzicht in bergen data om bedrijfsprocessen slimmer en flexibeler te maken. Hiermee ondersteunen wij onze klanten in hun digitale transformatie.


Wij onderscheiden ons door onze mensen die stuk voor stuk een passie hebben voor ICT en betrokken zijn bij het succes van onze klanten. Hierbij zijn transparantie, toegankelijkheid en wederzijds vertrouwen leading. Dit maakt Phact dé one-stop-shop voor innovatieve totaaloplossingen.

null

Benieuwd of Phact de juiste partij is om ook te helpen bij jouw digitaliseringsvraagstuk?

Boek dan nu een vrijblijvend adviesgesprek in.