Big Data en Business Intelligence: Gartner over data-driven in de toekomst
08 september 2022 
1 min. leestijd

Big Data en Business Intelligence: Gartner over data-driven in de toekomst

Wanneer je als organisatie data-driven bent, moet je de trends rondom data en analytics nauwlettend in de gaten houden om je te blijven ontwikkelen. In deze blog lichten we drie door Gartner benoemde trends uit en bespreken we de mogelijkheden die deze trends je bieden.

Trend 1: Van Big Data naar Small Data

Gartner stelt dat door de pandemie veel gegevens onbruikbaar geworden zijn. Deze verandering heeft een shift veroorzaakt van ‘Big’ Data, naar ‘Small’ Data en ‘Wide’ Data. Deze data- en analysetrends helpen organisaties en de samenleving namelijk om te gaan met disruptieve veranderingen, radicale onzekerheid en de kansen die ze met zich meebrengen. De overgang van Big Data naar Small- en Wide Data is een van de belangrijkste data- en analysetrends die Gartner stelt in 2021.

Rita Sallam, Distinguished VP Analyst bij Gartner, adviseert data- en analyseleiders om proactief te onderzoeken hoe ze deze trends kunnen benutten voor investeringen die hun mogelijkheden om te anticiperen, te verschuiven en te reageren versnellen.

Maar wat houden Small- en Wide Data dan precies in? Small- en Wide Data lossen problemen op voor organisaties met toenemende complexe vragen omtrent AI waarbij weinig data en praktijkervaringen beschikbaar zijn. Wide Data maakt de analyse en synergie mogelijk van verschillende kleine en gevarieerde ongestructureerde en gestructureerde databronnen. Small Data is in staat om datamodellen te gebruiken die minder data nodig hebben, maar toch bruikbare inzichten bieden.

Trend 2: Composable (samengestelde) data en analytics

Het doel van composable data en analytics is om componenten uit meerdere data-, analytics- en AI-oplossingen te gebruiken voor een flexibele, gebruiksvriendelijke en bruikbare ervaring. Hiermee kunnen leiders vervolgens data-inzichten koppelen aan zakelijke acties. Uit vragen van Gartner-klanten blijkt dat de meeste grote organisaties meer dan één analyse- en business intelligence-tool hiervoor nodig hebben.

Het samenstellen van nieuwe applicaties uit de zakelijke mogelijkheden van elk pakket bevordert de productiviteit en wendbaarheid. Composable data en -analytics zullen samenwerking aanmoedigen en de analysemogelijkheden van de organisatie verder ontwikkelen Daarnaast wordt de toegang tot analytics vergroot binnen organisaties.

Download onze checklist en ontdek hoe je in 6 stappen jouw ideale data-platform kiest.

Trend 3: Slimme, verantwoordelijke en schaalbare AI

Gartner stelt dat slimmere, meer verantwoordelijke en schaalbare AI betere leeralgoritmen, interpreteerbare systemen en een kortere time-to-value mogelijk zal maken. Organisaties eisen veel meer van AI-systemen en ze zullen moeten uitzoeken hoe ze de technologieën kunnen schalen.

Traditionele AI-technieken zijn sterk afhankelijk van historische gegevens en zoals eerder genoemd zijn historische gegevens door COVID-19 mogelijk niet langer relevant. Dit betekent dat AI-technologie met minder data moet kunnen werken via ‘Small Data’-technieken en adaptive machine learning. Daarnaast moeten deze AI-systemen moeten ook de privacy kunnen beschermen, voldoen aan federale regelgeving en vooroordelen minimaliseren om een ethische AI te ondersteunen.

Is jouw organisatie al data-driven?

Wil je weten hoe je jouw organisatie data-driven maakt? Download dan ons e-book en ontdek hoe je jouw organisatie klaarstoomt om succesvol de datagedreven strategie te implementeren.