Waarom bij datagedreven werken een pilot of PoC áltijd de eerste stap is
13 september 2022 
2 min. leestijd

Waarom bij datagedreven werken een pilot of PoC áltijd de eerste stap is

Een pilot of PoC is onmisbaar bij het implementeren van een datagedreven strategie binnen je organisatie. In deze blog leggen we uit waarom dat zo is en bespreken we hoe je vanuit een PoC kunt opschalen om de gehele organisatie data-driven te maken.

Bewijs dat een idee in de praktijk ook daadwerkelijk lukt

De naam PoC zegt het eigenlijk al. PoC staat namelijk voor Proof of Concept (bewijs van het concept). Met een PoC zet je een basisimplementatie in om aan te tonen dat de voorgestelde oplossing succesvol zal zijn in de praktijk.

POC’s zijn niet alleen waardevol bij datagedreven werken, maar eigenlijk binnen ieder IT-project. Het is namelijk de ideale manier om te experimenteren totdat de oplossing zodanig gefinetuned is dat het ideaal werkt voor de doelen van jouw organisatie.

Een PoC in de praktijk

Datagedreven werken testen en finetunen in een PoC begint bij het kiezen van een testgebied. Het is belangrijk om in acht te houden dat je kiest voor een kleinschalig gebied, zoals bijvoorbeeld één proces binnen een enkele afdeling van je organisatie. Daarnaast is het van uiterst belang dat je datagedreven werken niet uittest op een proces dat direct je core business op negatieve manier kan raken.

Opschalen vanuit een PoC

Je kunt een Proof of Concept zien als fase 1. Hierna komt fase 2 waarbij je opschaalt met nieuwe functionaliteiten. Bij datagedreven werken kun je bijvoorbeeld denken aan het meten van data uit een ander systeem en toevoegen aan de data die je hebt ingesteld om te meten in fase 1. Deze data kun je vervolgens in een derde fase combineren om al voor het eerst echte efficiëntie te kunnen aantonen. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van verkeersdata met het afgeven van pakketten van een bezorger, waardoor je via de track & trace de bezorgtijden kunt aanpassen.

Commitment is key!

Een Proof of Concept wordt vaak gezien als goedkoop en het klopt dat een Proof of Concept uitrollen een kleinere investering vergt dan een organisatiebrede toepassing. Maar een PoC is niet het doel op zich, dat is namelijk het opschalen tot een oplossing die voor de gehele organisatie werkt. Er gaat dus over het gehele proces heen een investering van tijd en geld in zitten. Toewijding aan het einddoel is dus erg belangrijk om een PoC en het vervolgproces tot een succes te maken.

Schakel een partner in

Je doet er verstandig aan om bij het implementeren van een PoC een IT-partner met kennis van data mee te laten kijken. Wij merken in de praktijk namelijk dat een PoC voor veel projecten ook direct een eindfase is, omdat het proces niet goed wordt aangepakt.

Wij hebben bijvoorbeeld erg veel ervaring in het opzetten van een PoC en volledige begeleiding om van een PoC een werkend product of een werkende situatie te maken. Je kunt hierbij denken aan ondersteuning in consultancy, creatie en het uiteindelijke uitrollen op grotere schaal. Neem contact met ons op om samen eens te sparren over ideeën om jouw organisatie datagedreven te maken en hoe een PoC hierbij zal helpen.