Aan de slag met low-code, met of zonder partner?
03 februari 2021 
1 min. leestijd

Aan de slag met low-code, met of zonder partner?

Steeds meer organisaties ontdekken de kracht van low-code. Met de keuze voor low-code en een low-code platform ben je er als organisatie echter nog niet. Een partner kan je helpen om als organisatie het maximale uit low-code te halen en de business optimaal te ondersteunen. Maar wanneer is een partner nu eigenlijk wel of niet noodzakelijk?

Kosten

Er zijn verschillende redenen waarom je als CIO, innovatiemanager of andere decision maker liever zonder partner met low-code aan de slag gaat. Misschien wel de belangrijkste reden zijn de kosten. Low-code vergt een behoorlijke investering van je organisatie. Het kan daarom aantrekkelijk lijken om te besparen op de kosten van een partner, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd de beste keuze.

Kennis

Wanneer je als organisatie met low-code aan de slag gaat, heb je waarschijnlijk nog niet alle kennis in huis. De visuele manier van programmeren en het beperkte gebruik van code maken low-code toegankelijker voor een grotere groep medewerkers. Specialistische kennis is echter nog steeds van absolute meerwaarde en veelal gewoonweg onmisbaar. Een goede partner is als een architect bij het bouwen van een huis. De ervaring en productkennis van een partner helpen je om de behoeftes van je organisatie beter te vertalen naar de juiste oplossingen.

Veiligheid en risicobeheersing

De veiligheid van software is altijd een belangrijke zorg voor CIO’s. Hoewel low-code platforms van zichzelf al erg veilig zijn, geeft de samenwerking met een deskundige partner je als organisatie extra zekerheid. Door de applicaties uitvoerig te laten testen en controleren door een partner kun je erop vertrouwen dat de apps aan de laatste kwaliteitseisen en privacyrichtlijnen voldoen. Want ook met low-code plafformen kan je onbedoeld onveilige software ontwikkelen.

Tijd

De ontwikkelingen op het gebied van low-code gaan razendsnel. Low-code platforms ontwikkelen steeds nieuwe features en functionaliteiten. Een partner is hier meestal als eerste van op de hoogte. Bovendien gaat de ontwikkeling van apps doorgaans vele malen sneller met behulp van een partner. Door een partner in de hand te nemen, ben je ervan verzekerd dat je je deadlines haalt en je organisatie klaar is voor de toekomst.

Ons advies

Een goede partner helpt je om low-code oplossingen beter, sneller en veiliger te maken. Daarnaast zorgt de kennis en ervaring van een partner ervoor dat je optimaal gebruikmaakt van het gekozen low-code platform en de gekozen oplossingen je business daadwerkelijk vooruithelpen. Tot slot kan een low-code partner ook zorgen voor extra handjes, wanneer je als organisatie over onvoldoende personeel beschikt of de juiste kennis niet in huis hebt.

Kan low-code ook zonder partner? Ja, maar alleen het gaat om eenvoudige apps en je als organisatie de juiste kennis in huis hebt. Ons advies: begin met een partner, ontwikkel je in-house kennis en trek daarna je conclusies.

In samenwerking kunnen mooie dingen ontstaan. Bekijk het voorbeeld van Make-a-wish Nederland, waar Phact als low-code partner hielp bij de ontwikkeling van de ‘Wish Journey app’