Datagedreven werken? Volg dit stappenplan!
13 september 2022 
2 min. leestijd

Datagedreven werken? Volg dit stappenplan!

Wil je ook jouw processen zo efficiënt mogelijk inrichten, waardoor je beslissingen snel en accuraat kunt nemen? Volg dan dit stappenplan om in 5 stappen jouw organisatie klaar te maken om datagedreven te gaan werken.

Stap 1: Bepaal je doel(en)

Bedenk waarom je datagedreven wilt werken. Op welke gebieden wil je je organisatie bijvoorbeeld efficiënter maken? Hang hier duidelijke doelen aan vast. Zo kun je het succes van de strategie meten én weet je precies welke eisen je moet stellen aan je datafundament en het platform in stap 2 en 3 van dit stappenplan.

Stap 2: Zorg voor een goed fundament voor de data: structuur, architectuur en kennis

Om daadwerkelijk datagedreven te kunnen werken, moet de basis van de data op orde zijn. Hierbij zijn drie factoren van belang: structuur, architectuur en kennis. Zet je dit fundament niet goed neer? Dan zul je problemen ondervinden wanneer je aan de slag gaat. Wij raden dan ook aan om dit fundament samen met een partner neer te zetten. Wanneer je ervoor kiest om dit samen met ons op te pakken, gaan we geheel samen te werk. Samen kijken we naar je bepaalde doelen en je huidige data. We brengen hiermee de huidige situatie en jullie ideale situatie in kaart, zodat je je vergaarde data efficiënt en slim kunt inzetten. Ook helpen we je om je werknemers datakennis over te brengen, zodat je duurzaam investeert in het analyseren, combineren en interpreteren van de data binnen je organisatie.

Stap 3: Kies voor een geschikt dataplatform

Om de data samen te brengen naar een centrale plek en te kunnen analyseren zul je gebruik gaan maken van een dataplatform. Hou hierbij wel je eerder gestelde doelen in acht! Ook al begin je klein bij de uitrol van datagedreven werken, je wilt niet in een later stadium al je data opnieuw omzetten naar een ander platform dat beter bij je doelen aansluit.

Stap 4: Begin klein met een pilot

Waarom starten met een pilot een goede keuze is, heeft eigenlijk twee redenen. Met een pilot kun je experimenteren en nieuwe inzichten opdoen, zodat je op kleine schaal kunt aanpassen, voordat je een uitrol doet naar de hele organisatie.

Daarnaast is een pilot ook ideaal voor het creëren van draagvlak voor datagedreven werken binnen de organisatie. Datagedreven werken vraagt namelijk vaak om grote aanpassingen binnen de werkwijze en bedrijfscultuur. Wanneer je binnen een pilot datagedreven werken succesvol kunt neerzetten, dan kan de rest binnen de organisatie de positieve effecten zien. Ook geef je bij een pilot de mogelijkheid om te wennen aan de omslag die datagedreven werken teweeg brengt.

Stap 5: Organisatiebrede adoptie en inrichten dataproces

Na de pilotfase is het de bedoeling dat datagedreven werken uitgerold wordt over de gehele organisatie. Wanneer werknemers binnen de organisatie niet over kennis van data beschikken, kan er weerstand ontstaan om datagedreven in het dagelijkse werk te implementeren. Daarom is het belangrijk om de mogelijkheid aan te bieden om trainingen en cursussen over data te volgen. Hierbij kun je dan ook direct je werknemers instrueren op de veiligheidsprotocollen van het gebruiken van data. Zo kun je datagedreven werken binnen je organisatie met kennis en veiligheid toepassen

Hulp nodig bij deze stappen?

Wij hebben verschillende organisaties mogen helpen om data in te zetten om efficiëntie te verhogen. Wil je meer lezen over de route naar een data-driven organisatie? Download ons e-book en ontdek hoe je je organisatie klaarstoomt om datagedreven te werken.