Wat is Internet of Things?

Internet of Things, kortgezegd IoT, is een verzamelterm voor apparaten die verbonden zijn met het internet, zodat ze kunnen communiceren met andere apparaten, applicaties en personen. 

Waaruit bestaat een IoT-project?

  • Hardware
  •  Software
  •  Security/beveiliging
  •  Connectiviteit
  •  Data management
  •  Data analyse en visualisatie
 Sensoren en gateways, connectiviteit, een IoT-platform voor dataopslag en datavisualisatie, IoT-applicaties, security van data en apparaten, ruime software- en IoT-kennis. Er zitten vele facetten aan een succesvolle Internet of Things-oplossing. 


Lees hier hoe Phact IoT-projecten aanpakt

Wat kun je meten met IoT-sensoren

Belangrijke schakel in een Internet of Things-oplossing is de sensor die allerlei zaken kan meten. Sensoren zijn er in vele soorten en maten. Van standaard en multi-inzetbaar tot zeer specifiek voor een unieke toepassing.


Wat je zoal kunt meten met een IoT-sensor? Beweging, (lucht)druk, waterkwaliteit, CO2, trillingen of luchtvochtigheid. 


Lees hier wat meetbaar is met een IoT-sensor

Redenen om met IoT te starten

Voor je als bedrijf met Internet of Things aan de slag gaat, is het belangrijk om goed na te denken waarom je dit wilt doen. Zonder een duidelijk doel is een IoT-project gedoemd te mislukken. De 5 belangrijkste redenen om te starten met Internet of Things:


1.         Bedrijfsprocessen optimaliseren
2.         Klanttevredenheid verbeteren
3.         Onderscheiden van je concurrenten
4.         Duurzaamheid
5.         Regulering

Internet of Things in de praktijk

Er is heel veel mogelijk met IoT en Internet of Things is overal om ons heen. Van slimme verlichting tot intelligente parkeerplaatsen. Maar er zijn ook voorbeelden van IoT-projecten die minder goed zichtbaar zijn. Lees in deze blog ‘ 6 inspirerende voorbeelden van wat te realiseren is met behulp van Internet of Things. 

De Grote IoT Inspiratiegids

In De Grote IoT Inspiratiegids van Phact vind je nog meer voorbeelden van IoT en ontdek je wat er in de toekomst mogelijk is met deze technologie. 

Internet of Things: de voor- en nadelen

Internet of Things kent vele voordelen voor organisaties. Van meer inzicht tot het besparen van kosten. Toch kleven er ook nadelen aan IoT. Zo is de veiligheid van Internet of Things een belangrijk issue en is de privacy een kritiek onderdeel van veel IoT-toepassingen. 

Voordelen IoT

De belangrijkste voordelen van Internet of Things zijn:


  • meer real-time inzicht in je organisatie en processen, 
  • meer gemak door domme oplossingen slim te maken,
  • tijdsbesparing door het aantal menselijke handelingen te verminderen (mooi voorbeeld: de Agbot robot tractor),
  • besparing van personeelskosten,
  • nieuwe verdienmodellen en
  • een betere concurrentiepositie dankzij IoT waardoor je als bedrijf meer omzet en afzet realiseert.
 

Nadelen IoT

De belangrijkste nadelen van Internet of Things zijn:


  1. allereerst dat je zonder internetverbinding geen IoT-oplossing meer hebt. De connectiviteit mag nooit wegvallen dus daar moet je een goede fallback voor inrichten.
  2. Andere nadelen zijn dat cybercriminelen het steeds vaker voorzien op IoT-toepassingen en dat verzamelde data privacygevoelig kan zijn. Allebei risicofactoren die je goed af moet dichten.
  3. Tot slot kan een nadeel zijn dat menselijke interactie verdwijnt; vraag je af hoe nadelig dat is in jouw specifieke situatie en toepassing. 

Ben je benieuwd of Internet of Things de oplossing is voor jouw uitdaging? Vraag dan nu onze  gratis IoT Quick Scan aan. 

5 stappen om de terugverdientijd van IoT te berekenen

Zoals bij elke investering in innovatie heeft ook een Internet of Things-project een business case nodig om te bepalen of het project levensvatbaar is. De uitdaging bij de ROI op IoT is echt dat de materie rond IoT zo nieuw is, dat je niet precies weet wat de impact is. Met 5 stappen kom je toch een eind om je Return on Investment te bepalen: 


Lees in deze blog alles over de 5 de stappen om de ROI van IoT te berekenen.

Hoe bereken je de ROI op IoT?

1. Stel jezelf dé IoT-vraag: waarom dit project?
2. Definieer alle kosten;
3. Bepaal je versnelling door IoT;
4. Plan je verwachte omzet;
5. De POC als realitycheck van je ROI.

IoT via het 5G-netwerk

De komst van 5G heeft grote impact op de mogelijkheden van IoT.


Phact als One-Stop-IoT-Shop

Phact heeft jaren ervaring in IoT, ruim 20 succesvolle IoT-projecten begeleid en ontwikkeld, diverse awards gewonnen en kan end-to-end alle IoT-bouwstenen leveren. Lees hier meer over onze werkwijze of bekijk onze IoT-praktijkcases.  
Snel van IoT-idee naar pilot en business value?

SureSense

SureSense biedt alle bouwstenen voor IoT-toepassingen, maar met de mogelijkheden van maatwerk en klantspecifieke wensen, zonder het maatwerkprijskaartje. Phact heeft de meest voorkomende eigenschappen van IoT-projecten gecombineerd en biedt zo een compleet en flexibel IoT-platform. Daarnaast helpt ons team van IoT-experts op het gebied van software- en hardware ontwikkeling, connectiviteit en data science, waardoor je in korte tijd in staat bent om een IoT-toepassing te realiseren.

Benieuwd of Phact jouw organisatie kan helpen met IoT?