5 redenen waarom bedrijven kiezen voor Internet of Things
23 juli 2021 
2 min. leestijd

5 redenen waarom bedrijven kiezen voor Internet of Things

Naar schatting behoren er wereldwijd ongeveer 8 miljard apparaten tot het Internet of Things (IoT). De verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen maar verder toeneemt. Maar wat maakt Internet of Things nu zo populair en welke redenen hebben bedrijven om met IoT aan de slag te gaan?

Voorbeelden Internet of Things

Internet of Things kent vele toepassingen en komt in vrijwel iedere branche voor. Van track & trace voor het volgen van je pakketje tot apparaten die uit zichzelf aangeven wanneer ze onderhoud nodig hebben. Overal om ons heen zijn voorbeelden van Internet of Things [link naar blog: 6 te gekke voorbeelden van IoT] te vinden. Onderzoeksbureau IDC verwacht dat het aantal IoT-apparaten in 2025 groeit tot 41,6 miljard. Het moge duidelijk zijn: Internet of Things is hot!

Waarom is Internet of Things zo populair?

Apparaten die behoren tot het Internet of Things bevatten slimme sensoren om data te verzamelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het meten van temperatuur, luchtvochtigheid, inhoud, locatie en nog veel meer. Doordat de apparaten verbonden zijn met het internet kunnen deze gegevens razendsnel worden gedeeld via de cloud. Dit levert verschillende interessante toepassingsmogelijkheden op voor bedrijven.

Toepassingsmogelijkheden Internet of Things

De inzichten en toepassingsmogelijkheden die Internet of Things opleveren zijn vrijwel eindeloos. De data die de ‘slimme apparaten’ verzamelen leveren een bedrijf meer inzicht op, waardoor betere beslissingen kunnen worden genomen. Daarnaast kunnen apparaten die zijn aangesloten bij het Internet of Things ook onderling gegevens met elkaar uitwisselen, waardoor nog meer nieuwe toepassingen kunnen ontstaan.

5 redenen om met IoT aan de slag te gaan

Voor je als bedrijf met Internet of Things aan de slag gaat, is het belangrijk om goed na te denken waarom je dit wilt doen. Zonder een duidelijk doel is een Internet of Things project namelijk gedoemd om te mislukken. De 5 belangrijkste redenen om als bedrijf te kiezen voor Internet of Things zetten we hieronder voor je op een rij:

  1. Bedrijfsprocessen optimaliseren

Misschien wel de belangrijkste reden voor bedrijven om met IoT aan de slag te gaan, is om bestaande processen te optimaliseren. Door inzichten om te zetten in specifieke acties kunnen veel tijd en kosten worden bespaard.

  1. Klanttevredenheid verbeteren

Meer tevreden klanten: welk bedrijf wil dat nou niet? IoT kan je helpen om de relatie met je klanten te verbeteren door de gebruikservaring van je producten of diensten te verbeteren. Het beste en meest bekende voorbeeld hiervan is zonder twijfel track & trace.

  1. Onderscheiden van je concurrenten

Door IoT toe te passen in je organisatie kunnen producten of diensten worden verbeterd en zelfs volledig nieuwe toepassingen ontstaan. Hiermee kan IoT je bedrijf helpen om zich te onderscheiden van de concurrentie.

  1. Duurzaamheid

Internet of Things kan een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Van het terugdringen van de uitstoot energie tot real-time monitoring van het gebruik van natuurlijke bronnen.

  1. Regulering

Wetgeving kan een andere reden zijn voor bedrijven om met IoT te starten. Zo is er in de coronacrisis onder meer een IoT oplossing bedacht om de 1,5 meter samenleving beter te handhaven. Handig toch?

Inspiratie voor jouw IoT project

Overweeg je om te kiezen voor Internet of Things? Bij Phact kunnen we je hierbij helpen. Van software tot hardware en van business case tot proof of concept. Download nu de grote IoT inspiratiegids voor voorbeelden en toepassingsmogelijkheden van Internet of Things of neem direct contact met op met een van onze experts.