Voor- en nadelen van Internet of Things
12 augustus 2021 
3 min. leestijd

Voor- en nadelen van Internet of Things

Internet of Things (IoT) kan bedrijven veel voordelen bieden. Van meer inzicht tot het besparen van kosten. Toch kleven er ook nadelen aan IoT. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn voor je met Internet of Things aan de slag gaat. In dit blog behandelen we daarom de belangrijkste voor- en nadelen van IoT.

Voordelen Internet of Things

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom bedrijven kiezen voor Internet of Things. Bedrijven kunnen Internet of Things bijvoorbeeld inzetten om processen efficiënter te maken of om de organisatie te verduurzamen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van Internet of Things voor berdrijven en consumenten? En wat kan het onderaan de streep opleveren?

  • Meer inzicht

Apparaten en machines bevatten veel waardevolle data. Internet of Things stelt bedrijven in staat om deze data beschikbaar te krijgen en op afstand uit te lezen. In veel gevallen zelfs in real-time. Je krijg hierdoor meer inzicht in de prestaties van apparaten. Inzicht dat je kunt gebruiken om producten, diensten en processen te optimaliseren.

  • Gemak

Gemakt dient de mens. Internet of Things zorgt ervoor dat domme oplossingen slimmer worden gemaakt. Door ze te verbinden met het internet kunnen apparaten op basis van de verzamelde zelf beslissingen nemen. Denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat die de temperatuur in je huis regelt via een speciale app, op basis van je aan- of afwezigheid of het tijdstip van de dag.

  • Tijdsbesparing

Het slimmer maken van apparaten met Internet of Things levert naast gemak ook veel tijdsbesparingen op. Doordat IoT het aantal menselijke handelingen vermindert of zelfs helemaal overbodig maakt, kunnen processen aanzienlijk worden versneld en verbeterd. Een mooi voorbeeld hiervan is de Agbot, robot tractor die Phact samen met AgXeed heeft ontwikkeld.

  • Geld

Het gebruik van Intenet of Things kan je organisatie naast tijd ook veel geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan personeelskosten, maar ook aan energieverbruik en onderhoudskosten. Daarnaast levert IoT nieuwe verdienmodellen op. Door middel van IoT kun je diensten ‘as a service’ aanbieden, denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘koeling as a service’. Je koopt niet alleen een koelinstallatie, je koopt koelinstallatie met de zekerheid van koeling (door middel van predictive maintenance). Tot slot kan IoT zorgen voor een betere concurrentiepositie, waardoor je als bedrijf meer omzet en afzet realiseert.

Nadelen Internet of Things

Naast alle voordelen die Internet of Things kan opleveren voor je organisatie kleven er ook een aantal nadelen en risico’s aan IoT. Zo is de veiligheid van Internet of Things een belangrijk issue en is de privacy een kritiek onderdeel van veel IoT-toepassingen.

  • Geen internetverbinding is géén oplossing

Internet of Things werkt alleen als een apparaat verbinding heeft met het internet. Geen internetverbinding betekent géén oplossing. Zeker in geval van bedrijfsspecifieke technologie is het daarom belangrijk om te zorgen voor een fallback, bijvoorbeeld in de vorm van een mobiele internetverbinding via 3G, 4G of in de toekomst zelfs 5G. Sterker nog 5G is een enorme katalysator voor IoT-oplossingen.

  • Veiligheid

Cybercriminelen hebben het steeds vaker voorzien op Internet of Things-toepassingen. Enerzijds vanwege de waardevolle data waar de slimme apparaten over beschikken, anderzijds vanwege het gemak waarmee veel van deze apparaten kunnen worden gehackt. Veiligheid moet daarom een belangrijk thema zijn bij de realisatie van een IoT-project. Lees hier meer over in ons blog ‘IoT en security: over de zwakke plek van IoT’.

  • Privacy

De data die wordt verzameld en verwerkt met behulp van Internet of Things zijn veelal privacygevoelig. Daarnaast geldt: hoe meer apparaten en systemen er met elkaar verbonden zijn, hoe groter de kans is op een datalek. Naast extra aandacht voor de veiligheid van IoT-toepassingen is het daarom onder meer belangrijk om goed na te denken over welke gegevens, waar en hoe lang worden bewaard en wie hier toegang toe heeft.

  • Menselijke interactie verdwijnt

Internet of Things komt voor in vrijwel alle soorten branches. Ook in de zorg wordt IoT steeds vaker ingezet. Bijvoorbeeld voor het monitoren van patiënten op afstand. Een nadeel hiervan kan zijn dat patiënten minder worden bezocht door verzorgers en daardoor sneller gevoelens van eenzaamheid ervaren.

  • Banenverlies

IoT heeft de potentie om bedrijven te helpen om efficiënter te kunnen werken. Dit kan op termijn leiden tot verschuiving van werkzaamheden. Waar specifieke banen verdwijnen door Internet of Things ontstaan er tegelijkertijd nieuwe functies met dank aan IoT. Van data analisten tot IoT-developers.

Is IoT de oplossing voor jouw organisatie?

Voor je aan de slag gaat met Internet of Things is het belangrijk om goed na te denken waarom je kiest voor IoT. Zonder goede businesscase is Internet of Things namelijk gedoemd om te mislukken. Lees hier meer over in ons blog ‘5 redenen waarom bedrijven kiezen voor Internet of Things’. Daarnaast moet je je goed bewust zijn van zowel de voordelen als nadelen van Internet of Things. Twijfel je nog of Internet of Things bij jouw organisatie en uitdaging past? Doe nu onze gratis quick scan en ontdek of IoT wel of niet de oplossing is.