Low-code development wordt door steeds meer mensen gezien als de toekomst van softwareontwikkeling. Toch zijn er ook nog altijd veel fabels over low-code. Wat klopt wel en wat klopt niet over low-code? De 10 belangrijkste feiten en fabels over low-code development op een rij.
1. Low-code development is alleen geschikt voor eenvoudige (mobiele) applicaties
Fabel
Misschien wel de grootste misvatting over low-code development. Low-code is zowel geschikt voor eenvoudige (mobiele) applicaties als meer complexe enterprise applicaties. Daarnaast is het dankzij low-code mogelijk om applicaties snel aan te passen, functies toe te voegen of toepassingen uit te breiden wanneer de business hierom vraagt.
2. Low-code zorgt voor vendor lock-in
Feit/fabel
Voor low-code development is een licentie nodig van een low-code platform zoals Mendix, Microsoft Powerapps of OutSystems – het systeem waar Phact sinds 2016 officieel partner van is. De vrees van veel organisaties is dat het gebruik van een dergelijk low-code platform organisaties afhankelijk maakt van dit platform. Deze zorg is deels terecht. Bij sommige platformen kan je niet van het platform af omdat de applicaties dan niet meer werken. De applicaties ontwikkeld in OutSystems blijven zodra gegenereerd altijd eigendom van jouw organisatie en kunnen ook onafhankelijk van het platform blijven draaien.
3. Low-code development is er alleen voor citizen developers
Fabel
Diverse low-code platformen beweren dat het mogelijk is om zonder specifieke codeerkennis apps, webapplicaties en andere applicaties te ontwikkelen. De praktijk laat echter anders zien. Low-code development is vaak niet geschikt voor de zogenaamde citizen developers; mensen met kennis van de business maar zonder specifieke IT-kennis. Zeker wanneer er behoefte is aan complexe apps, is specialistische kennis van grote waarde.
4. Low-code steelt de banen van ontwikkelaars
Fabel
IT’ers en softwareontwikkelaars hoeven voorlopig nog niet te vrezen voor hun banen. Het is wel waar dat low-code de druk op IT-afdelingen verlaagt, de business beter faciliteert en de digitale transitie in organisaties helpt te versnellen. High-code zal echter niet van vandaag op morgen overbodig zijn. Want software ontwikkelen blijft een vak, ook in low-code. Low-code helpt enorm om de efficiency en snelheid van een ontwikkelaar te maximaliseren.
5. Low-code leidt tot Schaduw IT en aparte silo’s
Fabel
Een andere angst die leeft bij CIO’s is dat low-code zorgt voor Schaduw IT en aparte silo’s. Schaduw IT duidt op de inzet van applicaties en software zonder medeweten en goedkeuring van de IT-afdeling. Dit kan leiden tot verschillende (veiligheids)risico’s. Lees hiervoor onze blog ‘waarom Excel gevaarlijk is voor jouw bedrijf’. Een van de risico’s is het vormen van aparte silo’s. Dit is het verschijnsel dat apps niet met elkaar integreren. Veel mensen denken onterecht dat low-code development leidt tot aparte silo’s en integratie met andere platformen niet mogelijk is. Het tegendeel is waar. Veel integraties zijn standaard beschikbaar of kunnen eenvoudig worden gemaakt.
6. Low-code hindert het gebruik van open source
Fabel
Een fabel die aansluit bij de zorg voor Schaduw IT en aparte silo’s is de mythe dat low-code het gebruik van open source hindert. Dit is niet waar. Flexibiliteit, transparantie en de mogelijkheid om met low-code ontwikkelde oplossingen te integreren met andere open source applicaties zijn juist voordelen van low-code.
7. Low-code is niet flexibel
Fabel
Een andere fabel van low-code is dat low-code niet flexibel is en handmatig coderen (high-code) niet mogelijk is. Naast de verschillende modules die klaar staan om het proces van softwareontwikkeling aanzienlijk te versnellen, is het ook mogelijk om (bestaand) maatwerk, bijvoorbeeld in .NET, eenvoudig te integreren. Bij low-code blijf je maximale flexibiliteit houden.
8. Betere veiligheid en minder privacy risico’s
Feit
Veiligheid en privacy zijn terecht een belangrijk punt van aandacht voor organisaties bij de ontwikkeling van applicaties en digitale processen. Doordat low-code development werkt met visuele blokken, eerder geprogrammeerde modules die uitvoerig zijn getest op veiligheid en privacy, zijn softwareoplossingen ontwikkeld met low-code doorgaans beter beschermd. Omdat low-code platformen onder meer gebruikt worden binnen de bancaire sector voldoen deze platformen aan de strengste eisen. Doordat minder gebruik hoeft te worden gemaakt van handmatige code is de kans op fouten bovendien kleiner.
9. Low-code is duur
Feit/fabel
Dit is zowel een feit als een fabel. Het klopt dat de aanschaf van een licentie van een low-code platform niet goedkoop is, low-code development kan echter ook veel toegevoegde waarde opleveren. Denk hierbij aan een hogere efficiëntie of een betere klantbeleving . Zorg daarom altijd eerst voor een goede businesscase voor je met low-code aan de slag gaat.
10. Low-code heeft de toekomst
Feit
Veel mensen denken dat low-code een hype is. Hoewel we bij Phact niet in de toekomst kunnen kijken, geloven we dat low-code development iets blijvends is. Sterker, low-code helpt de digitale transformatie van organisaties mogelijk te maken en digitalisering te versnellen. Daarnaast zijn low-code applicaties eenvoudig te integreren met bestaande en toekomstige applicaties en platformen. Hiermee ben je voorbereid op de toekomst.
Meer weten over low-code?
Is jouw organisatie klaar voor de toekomst? Download nu The Ultimate Low-code guide en lees alles over low-code, de verschillende low-code platformen en hoe Phact je kan helpen low-code in te zetten in jouw organisatie.