5 redenen waarom low-code niet bij jouw organisatie past
20 januari 2021 
2 min. leestijd

5 redenen waarom low-code niet bij jouw organisatie past

Low-code platforms bieden een flexibel, snel en veilig alternatief voor het maken van verschillende soorten apps. Van eenvoudige (mobiele) applicaties tot meer ingewikkelde enterprise oplossingen. Ondanks alle voordelen zijn er echter ook verschillende redenen waarom low-code niet bij jouw organisatie past.

Digitaliseren om het digitaliseren is meestal geen goed idee. Hetzelfde geldt voor het gebruik van low-code zonder duidelijk plan. Het is dan ook belangrijk om eerst te weten wat low-code is en welke voordelen low-code heeft. Tenslotte is het goed om als organisatie op de hoogte te zijn van de valkuilen van low-code en te weten wanneer standaard software of maatwerk software (highcode) wellicht een betere oplossing zijn.

Reden 1: Digitale transformatie staat niet op de agenda

Het is moeilijk voor te stellen, maar het kan zijn dat je organisatie (nog) niet gestructureerd bezig is met digitale transformatie en innovatie. Misschien is er onvoldoende draagkracht binnen de organisatie, ontbreken tijd en middelen of weet je niet goed waar je moet beginnen. Zorg in dat geval eerst voor een plan en duidelijke doelstellingen, maar wacht nog even met de keuze voor low-code of een andere oplossing.

Reden 2: Er is geen businesscase voor low-code

Low-code kan een belangrijk hulpmiddel zijn voor de digitale transformatie van je organisatie, maar voor je begint met low-code is het belangrijk om eerst een businesscase te formuleren. Low-code vergt een behoorlijke investering, maar het kan je organisatie ook veel toegevoegde waarde opleveren. Denk hierbij aan een hogere efficiëntie of een betere klantbeleving. Maak dit inzichtelijk in een businesscase voor je met low-code van start gaat.

Reden 3: Standaard software werkt prima

Low-code helpt om digitale processen in te richten naar de wensen van je organisatie, die met standaard software niet mogelijk zijn. Updates voor standaard software laten bovendien vaak maanden op zich wachten. Heb je hier geen last van en ben je tevreden met je standaard softwareoplossingen? En kun je de business optimaal faciliteren met de huidige software? In dat geval past low-code niet bij jouw organisatie.

Reden 4: De werving van gekwalificeerd IT-personeel is géén probleem

De werving van gekwalificeerd IT-personeel is voor veel organisaties een grote uitdaging. Tegelijkertijd neemt de vraag naar mobiele apps en andere software oplossingen alleen maar toe. Door het tekort aan gekwalificeerd personeel zijn IT-afdelingen vaak druk met het oplossen van problemen en het in de lucht houden van bestaande systemen, maar dragen ze niet of onvoldoende bij aan de digitale transformatie en vooruitgang van een organisatie. Low-code is in dit gat gesprongen en maakt het ook voor personeel zonder specifieke codeerkennis mogelijk om onder regie van de IT-afdeling aan software oplossingen te werken.

Reden 5: Er is slechts behoefte aan één app

Low-code maakt het mogelijk om snel en eenvoudig meerdere webapplicaties en mobiele apps te ontwikkelen. Is één app de oplossing voor alle problemen en uitdagingen van jouw bedrijf? Is er geen of weinig extra onderhoud nodig aan de app? En hoeft de app niet te worden doorontwikkeld? Een high-code oplossing is waarschijnlijk beter geschikt voor jouw organisatie.

Waarom low-code de toekomst heeft?

Tegenover de redenen om niet voor low-code te kiezen, zijn er minstens evenveel redenen om dit vooral wel te doen. Low-code werkt snel, flexibel en veilig – al zijn er verschillende mythes over low-code die anders beweren. Daarnaast integreert low-code gemakkelijk met bestaande IT-infrastructuur. Het maakt low-code tot een krachtig middel om digitalisering te versnellen en digitale transformatie in jouw organisatie mogelijk te maken. Bij Phact weten we: low-code heeft de toekomst.

Meer weten over low-code en benieuwd of low-code past bij jouw organisatie? Download nu The Ultimate Low-code guide van Phact.

The Ultimate Low code guide