Software is overal om ons heen. Van mobiele telefoons tot slimme meters en van auto’s tot wasmachines. De meeste van deze software is gebouwd met high-code. Ondanks de voordelen en eindeloze mogelijkheden van high-code heeft het ook een keerzijde. Lees hieronder 6 belangrijke problemen van high-code.
High-code is de basis van alle software
High-code of maatwerk ontwikkeling heeft onze levens de afgelopen 20 jaar ingrijpend veranderd. Het is tegenwoordig moeilijk om ons een leven zonder computers of smartphones voor te stellen. De basis van alle apps, webapplicaties en andere software die we vandaag de dag gebruiken is high-code. High-code maakt het mogelijk om maatwerk te leveren en de meest complexe oplossingen te bouwen.
De keerzijde van high-code
Vanwaar dan toch de weerzin tegen high-code? Het gaat misschien inderdaad wat ver om als CIO high-code te haten en helemaal af te zweren, maar er zijn verschillende redenen waarom high-code CIO’s tot wanhoop drijft. Situaties te over waarin high-code geen goede oplossing is voor jouw organisatie.
-
Gebrek aan snelheid
High-code kost tijd. Het ontwikkelen en onderhouden van mobiele apps, webapplicaties en andere softwareoplossingen met high-code duurt veel langer dan met low-code. Dankzij de modulaire opbouw is low-code tot wel 5 keer sneller in het onderhoud en tenminste 2 keer zo snel in de ontwikkelfase.
-
High-code is duur
Enige nuance is hierbij op zijn plaats. Heb je als organisatie voldoende aan één app? Dan is maatwerk met high-code wellicht toch het overwegen waard. De keuze voor high-code hangt dan ook af van de gekozen strategie en digitale roadmap voor IT. Zorg daarnaast altijd eerst voor een business case. Softwareontwikkeling vergt een investering, maar het levert als het goed is ook toegevoegde waarde op, bijvoorbeeld in de vorm van een hogere efficiëntie en/of een betere klantbeleving.
-
Stabiliteit is een issue
Het gebruik van high-code is naast tijdrovend ook nog eens foutgevoeliger. Een typefout is immers zo gemaakt en kan verstrekkende gevolgen hebben. Dit geldt voor nieuw ontwikkelde applicaties, maar misschien nog wel meer voor het onderhouden van met high-code gebouwde apps. Wanneer je software niet goed ontwikkelt, kun je vervolgens in de soms wel duizenden regels code gaan zoeken naar de gemaakte fouten. Veel succes!
-
Werving en selectie is een ramp
Het vinden van softwareontwikkelaars en ander gekwalificeerd IT-personeel is voor veel bedrijven een ramp. High-code maakt je bedrijf nog afhankelijker van deze specialisten. Sommige bedrijven besluiten daarom ontwikkelaars uit het buitenland in te huren. Taal- en cultuurverschillen leiden echter meer dan eens tot nieuwe problemen en vertragen het proces.
-
High-code leidt automatisch tot legacy
Veel organisaties voelen zich afhankelijk van verouderde, met high-code gebouwde software. High-code applicaties kunnen in tegenstelling tot low-code applicaties minder makkelijk en snel onderhouden en geüpdatet worden. Zo wordt jouw gloednieuwe applicatie vanzelf legacy software.
-
Er is een alternatief
Software is zoals gezegd overal. De afhankelijkheid van softwareontwikkelaars is daardoor de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Door een tekort aan deskundig personeel en de problemen met onderhoud en schaalbaarheid van high-code is de roep om een alternatief steeds luider geworden. Low-code vervult in deze behoefte en blijkt in veel gevallen een meer dan uitstekend alternatief voor high-code.
Low-code heeft de toekomst
Steeds meer organisaties ontdekken low-code als alternatief voor high-code development. Onafhankelijk onderzoeksbureau Gartner verwacht zelfs dat low-code in 5 jaar tijd voor 65% van de ontwikkelde applicaties gaat zorgen. Hoewel er veel nadelen kleven aan high-code, is high-code soms nog steeds nodig en in sommige gevallen zelfs beter dan low-code. Vaak is het bovendien geen keuze tussen high-code of low-code, maar worden beide methoden naast elkaar ingezet.
Twijfel je nog of low-code iets voor jou is? En wil je het wel eens gratis proberen? Dat kan! Vraag jouw OutSystems ‘Free edition’ hier aan.