Waarom IoT-projecten niet voorbij de POC-fase komen: 10 oorzaken
26 augustus 2021 
3 min. leestijd

Waarom IoT-projecten niet voorbij de POC-fase komen: 10 oorzaken

Internet of Things-projecten starten meestal met veel energie en grootse plannen: ‘We gaan iets nieuws doen!’ Of: ‘We willen iets met IoT!’ Terwijl dit niet het startpunt moet zijn van zulke projecten. Een verkeerd IoT-startpunt is slechts één van de 9 meest voorkomende redenen waarom projecten niet voorbij de POC (proof-of-concept)-fase komen.

Het Britse IoT-onderzoeksbureau Beecham Research becijferde dat slecht 12% van IoT-projecten als ‘volledig geslaagd’ gezien worden door de betreffende organisatie. Nog veel te vaak komt een Internet of Things-initiatief niet eens voorbij de POC-fase. Hieronder lees je de redenen waarom het zo vaak strandt bij een POC en wat de momenten zijn waarop je de grip verliest op je IoT-project.


1. Het IoT-startpunt is verkeerd

 Waarom komen IoT-projecten niet voorbij de POC? Reeds genoemd en met stip op 1: je startpunt is verkeerd. Er is geen business case of heldere probleemstelling om met Internet of Things aan de slag te gaan. Wanneer er geen duidelijk startpunt is, dan is het ook lastiger om te bepalen of een Proof of Concept succesvol was of niet .


2. Techniek nog niet ver genoeg

Het kan zijn dat je IoT-plannen niet voorbij de POC-fase komen omdat de stand van de techniek bepaalde zaken op dit moment nog niet toelaat. Daardoor kan het IoT-project praktisch of kostentechnisch niet haalbaar blijken. Maar let op: dat is altijd een momentopname. Zeker met de snelheid die technologische ontwikkelingen tegenwoordig hebben. Het kan goed zijn dat over een tijd je project wel haalbaar is.

3. Investering te groot

 Ook wanneer je met de juiste intenties start met je IoT-project (punt 1) en de technologie het toelaat (stap 2) kan het zijn dat de initiële investering te groot blijkt, of de terugverdientijd te lang. Lees hierover ook ons blog ‘De ROI van IoT’. Het blijkt tijdens de POC-fase gewoonweg niet rendabel. Einde project.

4. Te complex

Reden 4 waarom je IoT-project het levenslicht niet krijgt te zien, is dat het project te complex – en vaak dus ook te duur – wordt. Keep it simple, hou het overzichtelijk, beheersbaar en maak een roadmap zodat niet alles in één keer hoeft te gebeuren.

5. IT-expert in plaats van IoT-expert

Ja, IT en IoT hebben raakvlakken. Maar er zijn duidelijke verschillen. Wordt de Proof of Concept geleid door een IT-expert en niet door een IoT-expert? Grote kans dat deze persoon zaken over het hoofd ziet. Je POC moet het ‘bewijs’ leveren dat het project levensvatbaar is. Daarvoor krijg je maar één kans.

6. Geen buy-in van de organisatie

Om op voorgaand punt verder te gaan: wanneer je IoT-project een IT-feestje is gebleven, dreigt het eveneens een vroege dood te sterven. De eindgebruiker - je klanten of de business - zijn er niet bij betrokken en functionaliteit die zij willen, is niet inbegrepen. Hetzelfde geldt wanneer je geen draagvlak hebt bij het management; dat moet uiteindelijk de investering doen, dus moet sowieso aan boord zijn.

7. Onrealistische verwachtingen

Het is natuurlijk eeuwig zonde, maar het gebeurt: er wordt geïnvesteerd in innovatie via een IoT Proof of Concept, maar omdat direct wonderen worden verwacht (en uitblijven), wordt het project als geheel afgeschoten. Belangrijk om eerlijke verwachtingen te scheppen, desnoods in een ‘worst case’, ‘medium case’ en ‘best case scenario’. Geef innovatie een eerlijke kans!

8. Waar is de follow up?

Een Proof of Concept is vaak technisch van aard. De valkuil is dat niet is nagedacht over “hoe nu verder?” Het gevolg? Er komt ook geen “hoe nu verder”. Houd dus al in je roadmap rekening met de stappen ná de POC.

9. Geen duidelijke Go/No Go

Is niet vastgelegd wanneer de POC van je IoT-project een succes is? Dan ben je aan de goden overgeleverd wat betreft het wel of niet doorgaan van het project. Er wordt nog altijd te weinig op voorhand bepaald en vastgelegd wanneer een POC wel of niet geslaagd is en wat de criteria zijn van een Go of No Go.

10. Niet managen van verandering

Internet of Things kan behoorlijk ingrijpend zijn voor je bedrijf. Niet alleen technologisch breng je een verandering aan maar ook qua verdienmodel en organisatie. Die verandering kan te groot zijn voor medewerkers als dit niet goed gemanaged wordt. Daarmee falen IoT-projecten zeker bij de POC.

Conclusie

Hoe zorg je dan wel dat Internet of Things een succes wordt in jouw organisatie? Allereerst door je bewust te zijn van bovenstaande valkuilen. Maar vooral: bouw die business case, zorg voor buy-in en zorg dat er al een next step klaarligt voor na de POC.

IoT Quick Scan

Ben je benieuwd of Internet of Things de oplossing is voor jouw uitdaging? Vraag dan nu onze IoT Quick Scan aan.

IoT quick Scan