Wat houdt een Artificial Intelligence POC precies in?
11 maart 2022 
2 min. leestijd

Wat houdt een Artificial Intelligence POC precies in?

Een Proof of Concept (POC) geeft duidelijkheid en zekerheid. Overweeg je om een Artificial Intelligence-project te starten, dan kan een POC aantonen of dat verstandig is of niet. Liggen er efficiencykansen in het verschiet, dan geeft de POC een beeld van de verwachte voordelen. Hoe pak je als organisatie een dergelijk traject aan?

De drie fases van een Artificial Intelligence POC

Zie je als onderneming kansen om processen met Artificial Intelligence nog beter en slimmer uit te voeren, dan is een POC de geijkte eerste stap op weg naar een bredere AI-uitrol, bijvoorbeeld het herkennen van fruit. Een Proof of Concept bestaat uit drie fases. Streven naar het kunnen simuleren van het werkelijke einddoel staat centraal in fase één. De vorm van het Artificial Intelligence-project moet immers aanslaan bij de realiteit. Het ligt voor de hand om in fase één uit te zoeken of het mogelijk is om bijvoorbeeld één product, bijvoorbeeld alleen bananen door middel van AI-technologie te scannen. Lukt dit, dan is dit aantal in fase twee uit te breiden naar een veelvoud hiervan. Eenmaal succesvol, staat fase drie vervolgens in het teken van de integratie van de Artificial Intelligence-oplossing met de bestaande applicaties van de onderneming.

POC-praktijkvoorbeeld: automatisch tellen met vision technologie

Het scannen van afval op de ongewenste aanwezigheid van gasflessen, is een voorbeeld van een succesvolle Artificial Intelligence POC op basis van computer vision technologie. Door middel van de oplossing worden de medewerkers van deze organisatie geholpen bij het herkennen van gasflessen, wat geleid heeft tot minder explosies. Binnen deze AI Proof of Concept bestond fase één uit het maken en uploaden van 150 tot 200 foto’s voor één type gasfles. Daarmee werd het algoritme getraind. Een ander voorbeeld waar wij het Robovision-platform voor ingezet hebben is het tellen van kratten binnen een logistieke operatie. Na de succesvolle scan van één type krat, bestond fase twee uit het opschalen naar 32 type kratten. De derde fase staat in het teken van integreren met de bestaande applicaties. Door deze integratie is de organisatie continu op de hoogte van welke emballage het nog te ontvangen heeft en welke emballage het nog moet aanleveren.


 

Platform eenvoudig uitbreiden

Vanuit Phact adviseren we nadrukkelijk om bij een Artificial Intelligence project klein te beginnen en pas bij succes op te schalen. Klanten hebben tijdens een POC na elke fase de keuze tussen een ‘go’ of een ‘no-go’ voor de volgende fase. De Artificial Intelligence-store is inmiddels al behoorlijk gevuld met getrainde algoritmes. Dat biedt grote kansen voor organisaties. Het platform is ontwikkeld op een manier die het gebruik van computer vision laagdrempelig maakt.

Ontzorgen, van POC tot succesvol gebruik

Staat met een POC de basis van de gewenste verbetering, met bewezen potentieel? Dan is het zeker mogelijk om snel stappen te zetten op weg naar een uitbreiding van de mogelijkheden. Een extra algoritme toevoegen, is eenvoudig. Het algoritme bijtrainen met nieuwe foto’s is eveneens prima te doen. Waar je als onderneming wel op moet letten is of je voor de gekozen oplossing bij één of meerdere partners dient aan te kloppen. Als Phact bieden we zowel het AI-platform als de kennis en ervaring om het te laten integreren met de bestaande applicaties. Maar ook wanneer je zelf een algoritme wilt laten ontwikkelen zijn wij de juiste partij.

Een algoritme op zichzelf heeft nog geen toegevoegde waarde, daarom zorgen wij voor de totaaloplossing waar de AI-componenten in worden geïntegreerd. Wij zijn hét aanspreekpunt voor alle aspecten van een Artificial Intelligence-project, van POC tot de livegang.


Daag ons uit! Is Artificial Intelligence voor jouw specifieke uitdaging de oplossing? Klik hier om met ons te sparren.