6 signalen dat je bedrijf toe is aan digitalisering
14 augustus 2020 
2 min. leestijd

6 signalen dat je bedrijf toe is aan digitalisering

Soms heb je het als CIO of IT-verantwoordelijke gewoon niet door. De waan van de dag regeert en je afdeling is druk met het in de lucht houden van de bestaande systemen. Je komt hierdoor niet toe aan innoveren. En dat kan gevaarlijk zijn, want de wereld verandert continu. Wanneer is jouw organisatie toe aan digitalisering? Wees je bewust van de volgende signalen.

Signaal #1: De IT-afdeling krijgt de backlog niet weggewerkt

Dit is een duidelijk teken: iedereen in je IT-team is druk, er zijn veel aanvragen vanuit de business en je mensen zijn in de weer om de boel draaiende te houden. Een pluim voor je hardwerkende IT’ers, maar er schuilt een gevaar in wanneer IT uitsluitend reactief opereert. Zolang het team de backlog niet weggewerkt krijgt, kan het niet bezig zijn met het optimaliseren van systemen en processen. De IT-afdeling werkt dan vóór de organisatie in plaats van áán de organisatie. Bijkomend risico: door de backlog gaan medewerkers zelf workarounds bedenken waardoor IT buitenspel gezet wordt.

Signaal #2: Je ziet de concurrentie voorbijsnellen

Een vanzelfsprekend signaal dat je werk moet maken van bedrijfsdigitalisering, is het moment waarop zichtbaar wordt dat je concurrent innovatiever en wendbaarder is dan jij. Extra zuur is dat je dan al verder achterligt dan je denkt: wanneer die gave app of innovatieve IoT-oplossing in beeld komt, zijn er waarschijnlijk al vele weken en maanden aan voorbereiding achter de schermen aan vooraf gegaan. Vaart maken dus!

Signaal #3: Dezelfde data invoeren op 3 verschillende plekken

Medewerkers die dezelfde informatie handmatig in diverse systemen moeten invoeren; verschillende data-silo’s zijn hét signaal dat je je processen sneller, slimmer, beter en efficiënter kunt laten verlopen. Een business case is zo gemaakt: integratie en verdere digitalisering kunnen veel tijd besparen.

Signaal #4: Het IT-budget gaat op aan legacy-systemen in de lucht houden

Als geld en tijd opgaan aan het fixen van problemen met bestaande systemen, ben je niet bezig met de juiste dingen. Zet je IT-budget en -middelen liever in om vooruit te komen en die competitive edge en snelheid te creëren om mee te kunnen veranderen en Agile te zijn.

Signaal #5: In driekwart van je processen wordt Excel gebruikt

Niemand zou Excel gebruiken als bestaande systemen net zo flexibel zouden zijn. Oftewel: de bestaande softwarepakketten voldoen niet (volledig) aan de wensen van je gebruikers. Excel is een prima product, maar er loert gevaar: wanneer meerdere personen in één spreadsheet werken met meerdere macro’s die door verschillende collega’s zijn gemaakt, is er weinig oog voor continuïteit.

Daarbij ben je ook nog eens nooit helemaal zeker of je met de juiste data aan het werken bent, want een formule is gemakkelijk verwijderd in Excel. Lees onze blog over de gevaren van Excel

Signaal #6: Geen inzicht in je data

Het is tijd voor digitalisering wanneer data uit meerdere systemen niet gekoppeld en niet inzichtelijk voor je zijn. Als data toegankelijk is en je deze in relatie zet tot – bijvoorbeeld – je omzetcijfers, ga je waardevolle inzichten creëren waar je de organisatie op kunt sturen. Het is in dit tijdperk niet minder dan noodzakelijk om proactief te kunnen acteren.

Conclusie

Herken je een of meer van deze signalen? Je bent niet alleen, zoals je ook leest in de blog ‘Top 3 CIO Challenges in 2020’ van OutSystems. Een advies: zoek een sparringpartner – intern of extern. Dat kan een mede-directielid, iemand uit je peer group of een kennispartner zijn. Lees voor een geschikte digitaliseringsaanpak ook ons blog ‘Routekaart: in 8 stappen je bedrijfsprocessen succesvol digitaliseren’.

phact e book bedrijfsdigitalisering