6 tips om de basis op orde te krijgen voor data-driven werken
02 september 2022 
2 min. leestijd

6 tips om de basis op orde te krijgen voor data-driven werken

Wil je als organisatie data-driven gaan werken? Goed plan, echter is de weg naar data-driven werken wel iets complexer dan een druk op een knop. In deze blog geven we je 6 tips om je organisatie data-ready te maken, zodat je succesvol data-driven werken kunt gaan toepassen.

Tip 1: Denk na over waarom je datagedreven wilt werken

Datagedreven werken is een middel tot een doel en geen doel op zich. Je wilt datagedreven gaan werken, omdat je ervan overtuigd bent dat het je organisatie op verschillende gebieden succesvoller maakt. Door kritisch na te denken over waarom datagedreven werken de oplossing is voor jouw organisatie en hier doelen aan te verbinden, kan de strategie succesvoller toegepast worden binnen je organisatie.

Door een rationele basis neer te zetten en doelen te formuleren, voorkom je namelijk dat je mee wordt genomen in de waan van de dag. Je kunt zo efficiënter bepalen of je organisatie daadwerkelijk vooruit gegaan is door de implementatie van deze strategie.

Tip 2: Zorg voor een goed fundament voor de data

Om succesvol datagedreven werken toe te passen, moet allereerst de databasestructuur goed op orde zijn. Hierbij moet je rekening houden met een aantal zaken, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit en actualiteit van de data. 

Daarnaast is het belangrijk om een vast formaat voor ieder type data te bepalen. Hierbij moet ook rekening gehouden worden met gestructureerde en ongestructureerde data. Zo kan kwalitatieve data op de juiste manier vanuit verschillende locaties worden samengebracht op een centrale plek. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een service bus waarmee je het formaat aanpast en de data verrijkt.

Vervolgens bepaal je een opslagtechniek. Ga je bijvoorbeeld voor een data lake of een data warehouse? Wij merken in de praktijk dat dit erg situatieafhankelijk is. Om dit uit te zoeken is het verstandig om een partner in te schakelen om het fundament van de data goed neer te zetten.

Tip 3: Denk na over de veiligheid van je data

Om de veiligheid van je data te waarborgen moet je allereerst technische maatregelingen nemen. Denk hierbij aan een firewall instellen, backups maken en je data versleutelen (Data Encryption).

Daarnaast is het erg belangrijk om bewustzijn te creëren bij alle werknemers. Zo is het belangrijk om protocollen in te stellen, zoals bijvoorbeeld richtlijnen omtrent wachtwoord-management.

Tip 4: Denk van te voren na over platforms en tools

Natuurlijk kun je met een kleine pilot beginnen wanneer je data-driven werken implementeert, maar hou altijd de toekomst in acht. Wanneer je namelijk veel moeite stopt in het verzamelen van data en de integratie met verschillende platforms en tools, is het zonde als later blijkt dat dit op grotere schaal niet werkbaar is.

Tip 5: Zorg voor draagvlak bij belangrijke stakeholders

Wanneer je denkt dat datagedreven werken alleen om techniek gaat, dan heb je het mis. Het toepassen van datagedreven werken, vereist namelijk ook een ware culturele verandering binnen je organisatie. Hierom is het van groot belang dat stakeholders binnen het management vinden dat data-driven bij de bedrijfsvisie aansluit. 

Wanneer slechts enkele personen binnen de organisatie data-driven werken, dan zal deze strategie nooit optimaal succesvol uitpakken. Wanneer (personen binnen) het management achter deze bedrijfsverandering staan, zul je de nieuwe strategie beter kunnen uitrollen binnen de gehele organisatie.

Tip 6: Zorg dat je datakennis tot je beschikking hebt

Om goed data te kunnen gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je mensen in huis hebt met datakennis of dat je een partner in armen neemt met deze kennis. Data moet je namelijk wel kunnen analyseren, interpreteren en combineren om er iets mee te kunnen.

Het begint en eindigt namelijk niet bij het simpelweg uitlezen van grafieken als je slim gebruik wilt maken van data. Denk bijvoorbeeld aan een ijsverkoper die zijn inkoop aanpast aan weersvoorspellingen of track & trace van een pakketbezorger die de voorspelde aankomsttijd aanpast aan de hand van filedata. Hierbij moet er een koppeling gemaakt worden tussen meerdere systemen om de data van systeem A naar systeem B over te brengen. 

De developers bij Phact hebben jarenlange ervaring met datagedreven werken en denken graag met je mee over de realisatie van een dusdanige koppeling. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.