Waarom je als CIO bij digitalisering niet ontkomt aan extern kennis halen
19 augustus 2020 
2 min. leestijd

Waarom je als CIO bij digitalisering niet ontkomt aan extern kennis halen

Niet willen dan wel kunnen investeren, aannemen dat digitalisering met het huidige IT-team wel lukt, of niet weten welke partij bij te schakelen… Er zijn redenen waarom je als CIO een digitaliseringsproject volledig in eigen huis wilt opzetten en uitvoeren. Toch ontkom je er niet aan om externe kennis te betrekken bij jouw digitaliseringstraject.

Externe kennis is nodig bij bedrijfsdigitalisering

Of het nu bij de start van je IT-project is, bij het opzetten van je digitaliserings-roadmap of bij je technologieselectie: je hebt de specialist nodig. Welke technologie is het best geschikt voor jouw digitaliseringsvraag? Is .NET, Java of wellicht ontwikkelen in low-code de beste weg? Het is niet veel organisaties gegeven om op elke discipline een expert in huis, en dus alle antwoorden paraat, te hebben.

Ontwikkeling in innovatie moeilijk bij te houden

En dat terwijl de ontwikkelingen in het digitale domein ontzettend snel gaan. Wanneer softwareontwikkeling, innovatie of digitalisering niet tot je core business horen, is die snelheid in ontwikkeling moeilijk bij te houden. De markt verandert, de business verandert, software architectuur verandert en er kan ook gewoonweg steeds meer. Onmogelijk om daar allemaal het overzicht over te houden. Dat maakt het raadzaam om met een partner samen te werken bij digitalisering. Een partij met up-to-date kennis van de laatste ontwikkelingen en technieken.

Voldoen aan alle richtlijnen

Wanneer je aan een digitaliseringsproject voor je organisatie begint, zit je niet te wachten op ook nog eens een of meer certificeringstrajecten. Want het is wel belangrijk dat wat je digitaliseert volgens de juiste normen en regelgeving werkt. Dan is het vele malen eenvoudiger om met een digitaliseringspartner te werken die al aan de belangrijke richtlijnen voldoet. Zo is Phact bijvoorbeeld ISO27001 gecertificeerd waardoor de opdrachtgever de zekerheid heeft dat Phact de juiste technische er organisatorische maatregelen in haar organisatie heeft geïmplementeerd. En niet onbelangrijk: dat Phact aantoonbaar voldoet aan wet- en regelgeving op het gebied van het beschermen van (persoons)gegevens van opdrachtgevers.

Zelf digitaliseren vs. snelheid houden

De factor tijd is eveneens een argument om experts van buitenaf te betrekken bij jouw digital transformation of digitaliseringsproject. Wanneer je als CIO het allemaal met je eigen IT-team wilt doen, moet je zowel bij het insourcen als outsourcen flink investeren in tijd om de kennis van personen op niveau te krijgen en ze up-to-speed te houden. Los van de hoge kosten hiervan, gaat het gewoon sneller wanneer je de kennis extern haalt. Een gespecialiseerde partij kan het sneller, goedkoper, beter. Lees hierover ook ons blog ‘Insourcing, outsourcing of co-sourcing bij bedrijfsdigitalisering?’

Externe kennis bij je digitaliseringsproject betrekken, maakt verder dat je schaalbaarder bent. Tijdelijk de benodigde expertise binnenhalen, zorgt dat je kunt op- en afschalen in kennis wanneer dat nodig is. Mooie bijkomstigheid: de externe specialismen geven tegelijkertijd een boost aan het kennisniveau van je eigen organisatie.

Conclusie

Elk digitaliseringsproject is anders. Echter, met het oog op de snelheid van de ontwikkelingen is het aan te bevelen expertise op maat van buitenaf bij je digitale transformatie te halen. Op zoek naar nog meer tips voor digitaliseringprojecten? Lees dan onze blog ‘De 5 do’s en 6 don’ts bij Bedrijfsdigitalisering’.