Internet of Things maakt het mogelijk om enorme hoeveelheden data te genereren. Deze data kan worden omgezet in informatie en met deze informatie kun je processen in je organisatie slimmer, sneller en efficiënter inrichten. Allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt Internet of Things (IoT) eigenlijk?
De vijf bouwblokken van Internet of Things
Hoewel er bij IoT heel veel draait om sensoren zijn er nog een viertal andere ‘bouwblokken’ nodig om van een IoT-oplossing te kunnen spreken. Wij bespreken ze in deze blog. Wij zien namelijk in de praktijk dat er veel projecten mislukken omdat niet alle bouwblokken voldoende aandacht krijgen.
Bouwblok 1: sensoren (of eigenlijk IoT-hardware)
Sensoren zijn kleine stukjes elektronica die informatie uit de echte wereld omzetten naar data in het digitale domein. Sensoren verzorgen daarmee de input voor uw IoT-oplossing. Een sensor alleen is nog geen IoT-device, daarvoor moeten ook een batterij of andere voeding, een processor en een communicatiemodule worden toegevoegd.
Bouwblok 2: Communicatie (IoT-netwerken)
IoT-sensoren genereren data, deze data moet vervolgens naar de juiste plek gestuurd worden via een netwerk. Welk type connectiviteit daar het beste bij past, hangt af van een aantal factoren. Onder andere de hoeveelheid data, het type data en de beschikbaarheid op de desbetreffende plek. Enkele voorbeelden van connectiviteit zijn: NB-IoT, LoRa, Sub-1Ghz, LTE-M en SigFox. Elk van deze voorbeelden hebben hun voordelen en beperkingen. Het is daarom belangrijk om een weloverwogen keuze te maken voor het type connectiviteit het beste past bij jouw toepassing.
Bouwblok 3: Security
Security is bij IoT nog wel eens het ondergeschoven kindje gebleken. Het klinkt heel logisch maar data moet, zeker als het om privacygevoelige informatie gaat, te allen tijde beschermd worden. Security is een onderdeel waar gedurende het hele traject naar moet worden gekeken. Vanaf het design moet al nagedacht worden over privacy, dit wordt ook wel ‘security by design’ genoemd. Voorbeelden van maatregelen om de data veilig te houden zijn: versleuteling van verbindingen en data, het plaatsen van firewalls en trainingen om het beveiligingsbewustzijn te bevorderen. Lees daarnaast onze blog “IoT en security: over de zwakke plek van IoT”.
Bouwblok 4: IoT-Applicaties
Applicaties maken het mogelijk om jouw data te visualiseren in een dashboard, zodat je deze ook echt kunt gaan gebruiken. Dit kan een standaard- of maatwerkapplicaties zijn, maar de mogelijkheid bestaat ook om de data in uw eigen applicatie te laten landen.
Bouwblok 5: Platform (data-opslag)
De data van de IoT-hardware wordt via de IoT-netwerken naar een centrale plek gestuurd, het IoT-platform. Het IoT-platform is zo ingericht dat alles in goede banen wordt geleid en te beheersen is.
Een IoT-platform heeft de volgende functies:
- Data management (API’s)
- Het opslaan van (relevante) data
- Het inzichtelijk maken van data d.m.v. dashboarding
- Het aansturen/configureren van de hardware
- Het toegankelijk maken van de data
- Het regelen van autorisaties, privacy-instellingen en toegangsbeheer
Inspiratie voor jouw IoT project
Overweeg je om te kiezen voor Internet of Things? Bij Phact kunnen we je hierbij helpen. Van software tot hardware en van business case tot proof of concept. Download nu de grote IoT inspiratiegids voor voorbeelden en toepassingsmogelijkheden van Internet of Things of neem direct contact met op met een van onze experts.