Wat is Internet of Things nu écht?
21 juni 2021 
2 min. leestijd

Wat is Internet of Things nu écht?

Je hebt de term Internet of Things (IoT) waarschijnlijk weleens voorbij zien komen. De term is zelf zo ‘hot’ dat onderzoeksbureau Gartner IoT bestempeld als één van de meest gehypte technologieën van het moment. Dagelijks verschijnen er meerdere artikelen in de media die voorspellen dat IoT de wereld gaat veranderen. Maar als je het ons vraagt klopt dit niet. IoT heeft de wereld namelijk al veranderd. Het wordt al op enorme schaal toegepast. Maar laten we beginnen met een algemeen geaccepteerde definitie.

Wat is Internet of Things?

Internet of Things, kort gezegd IoT, is een verzamelterm voor apparaten die verbonden zijn met het internet, zodat ze kunnen communiceren met andere mensen, applicaties en andere apparaten.

De apparaten van nu hebben bijna allemaal de mogelijkheid om op verschillende manieren data te verzamelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je smartphone die onder andere je locatie, aantal stappen, hartslag, slaapgedrag kan meten. Maar ook oudere ‘domme’ apparaten kunnen slim gemaakt worden door ze met het internet te verbinden.

IoT is meer dan alleen een hype

Internet of Things (IoT) komt vaak in het nieuws. Zo verwacht onderzoeksbureau IDC dat het aantal IoT-apparaten in 2025 groeit tot 41,6 miljard. En bestempelde onderzoeksbureau Gartner IoT als één van de meest gehypte technologieën van het moment.

Wat kunnen we met Internet of Things?

Het internet of things biedt oneindig veel mogelijkheden. Maar als we het heel plat slaan heeft een bedrijf twee redenen om met IoT aan de slag te gaan: geld besparen en geld verdienen. Dat dit iets genuanceerder ligt in de praktijk laten wij zijn in de blog 6 redenen waarom bedrijven kiezen voor Internet of Things.

Internet of Things is al overal om ons heen

De gemiddelde consument bedient tegenwoordig zijn lampen, tv en/of verwarming middels IoT. Toepassingen die al zo ingeburgerd zijn dat we vergeten dat IoT al een belangrijke rol speelt in ons dagelijkse leven. En dan zijn er nog talloze voorbeelden van IoT-oplossingen die minder of niet bekend zijn. Wij hebben 6 bizarre voorbeelden op een rijtje gezet in deze blog: 6 bizarre voorbeelden van IoT.

Hoe werkt IoT?

Hoewel er bij IoT heel veel draait om sensoren zijn er nog een viertal andere ‘bouwblokken’ nodig om van een IoT-oplossing te kunnen spreken. Wij bespreken ze in de blog “hoe werkt IoT?”.

Voor- en nadelen van IoT

Internet of Things (IoT) kan bedrijven veel voordelen bieden. Van meer inzicht tot het besparen van kosten. Toch kleven er ook nadelen aan IoT. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn voor je met Internet of Things aan de slag gaat. Lees voor alle voor- en nadelen ons blog Voordelen en nadelen van Internet of Things.

Conclusie

IoT is meer dan een hype en is al overal om ons heen te vinden. Ben je benieuwd bij welke uitdagingen IoT dé oplossing is voor jouw bedrijf? Download dan nu de grote IoT inspiratiegids voor voorbeelden en toepassingsmogelijkheden van Internet of Things of neem direct contact met op met een van onze experts.