Wat is Low-code?
05 mei 2021 
4 min. leestijd

Wat is Low-code?

De kans dat je al regelmatig over Low-code (en No-code) development hebt gehoord is erg groot. Het is namelijk helemaal ‘hot and happening’. Volgens diverse onafhankelijke industrieanalisten zoals Gartner en Forrester zijn low-code platformen de toekomst van applicatieontwikkeling.

Laten we echter beginnen met een definitie van low-code.

De definitie van low-code

Letterlijk betekent low-code ‘weinig code’. Wanneer je gaat zoeken naar dé definitie van low-code ga je gegarandeerd honderden verschillende definities vinden. Neem bijvoorbeeld de definities die Mendix en OutSystems hanteren.

 

“Low-code is een benadering van softwareontwikkeling waarmee toepassingen sneller en met minimale handmatige codering kunnen worden geleverd. Door visuele modellering in een grafische interface te gebruiken om applicaties samen te stellen en te configureren.”OutSystems

 

“Low-code is een visuele benadering van softwareontwikkeling. Low-code abstraheert en automatiseert elke stap van de applicatielevenscyclus om een snelle levering van een verscheidenheid aan softwareoplossingen mogelijk te maken. Het doorbreekt de traditionele silo’s van business en IT om continue samenwerking te bevorderen.” – Mendix

Wat is Low-code?

Kortom één definitie ga je niet vinden, maar stel jezelf een autofabriek voor: de machines die bij de automatisering betrokken zijn, bepalen niet hoe de auto eruitziet, maar ze versnellen wel het montage- en leveringsproces. Dat is wat Low-code doet.

Low-code is voor software wat assemblagelijnen zijn voor de auto-industrie: beide automatiseren handmatige taken die moeilijk en tijdrovend zijn. Met als doel om mensen vrij te maken en dingen te laten doen die (veel) belangrijker zijn.

Low-code is een manier voor ontwikkelaars om snel en met een minimum aan handmatige coderen applicaties te ontwerpen; door het slepen en neerzetten van visuele blokken van bestaande code in een workflow om applicaties te maken. Het bouwen van software met Low-code is hetzelfde als het bouwen van software op een andere manier, met als belangrijkste verschil de soorten snelkoppelingen die worden aangeboden. In plaats van het met de hand coderen van een gebruikersbeheersysteem, het leren van het nieuwste programmeerraamwerk, of het schrijven van 10 tests voor een enkele regel van de code van uw app, gaat u direct aan de slag met het creëren van iets nieuws en waardevols.

Ervaren ontwikkelaars werken slimmer en sneller met Low-code omdat ze niet worden gehinderd door repetitieve codering of dubbel werk. In plaats daarvan richten ze zich op het maken van de 10 procent van een applicatie die het anders maakt.

En wat is No-code?

No-code oplossingen hebben ook drag-and-drop, visuele ontwikkeling. In tegenstelling tot Low-code zijn deze oplossingen vooral bedoeld voor mensen uit het bedrijfsleven of andere IT-medewerkers die misschien geen echte programmeertalen kennen, maar een applicatie willen ontwikkelen voor een specifiek gebruik – vaak voor hun afdeling. Met andere woorden, No-code stelt organisaties in staat om teams uit te rusten met de tools die ze nodig hebben om applicaties te maken zonder formele ontwikkelingstraining.

Alles wat de No-code leverancier denkt dat de gebruiker nodig heeft om een app te bouwen, is al ingebouwd in de tool. No-code oplossingen zijn vergelijkbaar met populaire blogging platforms en e-commerce website design bedrijven die vooraf gebouwde pagina’s hebben die u kunt gebruiken om uw blog of bedrijf in enkele minuten te lanceren.

Low-code vs. No-code, wat moet ik kiezen?

Zowel Low-code als No-code platformen zijn gebouwd met hetzelfde doel voor ogen: snelheid. Maar hoe weet je wanneer je de ene wel en de andere niet moet gebruiken?

Low-code is goed voor het ontwikkelen van standalone mobiele en web-apps en portals die waarschijnlijk integratie met andere systemen en meerdere gegevensbronnen vereisen. In feite kan het worden gebruikt voor zo ongeveer alles, behalve zeer geavanceerde, bedrijfskritische systemen die integreren met meerdere backends en externe gegevensbronnen. No-code tools daarentegen mogen alleen worden gebruikt voor front-end use-cases.

Dus, tenzij u alleen de eenvoudigste applicaties ontwikkelt, en weinig maatwerk nodig hebt, is Low-code waarschijnlijk de betere optie. Low-code stelt u in staat om gebruiksvriendelijke, responsieve apps te bouwen. Hoewel niet zo eenvoudig als No-code, is er toch genoeg eenvoud inherent aan Low-code tools om deze apps veel sneller in gebruik te nemen dan wanneer u ze met de hand zou moeten coderen. En aangezien Low-code nog steeds enige kennis van codering vereist, weet u dat de mensen die uw applicaties maken dit op de juiste manier doen en dat uw nieuwe applicaties u niet opzadelen met beveiligingsrisico’s of compliance-kwesties.

Waarom Low-code?

Low-code biedt enorm veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het beter voldoen aan de (stijgende) vraag van de business. Het maximale uit bestaande systemen halen. Snel innovatieve apps ontwikkelen die gebruik maken van blockchain, IoT of machine learning?

GARTNER PREDICTS:

“By 2024, Low-code application development will be responsible for more than 65% of application development activity.”

 Voordelen van Low-code

  • Enorme snelheid:  Verbeter volledige stack-apps visueel ongelooflijk snel en implementeer ze met één klik
  • Integreert met alles:  verbind jouw apps eenvoudig met elk systeem (ja, elk!)
  • Geweldige standaard UX: lever prachtige native mobiele ervaringen en responsieve web-apps
  • Low-Code zonder restricties: breid apps uit met je eigen front-end of back-end code zonder  lock-in
  • Ingebouwde veiligheid:  gebouwde apps zijn van ontwerp tot implementatie veilig dankzij de nieuwste beveiligingsfuncties
  • Enorme Schaalbaarheid: apps zullen geweldig werken, ongeacht aantal gebruikers, complexiteit of het datavolume
  • Foutloze deployment: foutloze implementatie van jouw apps in cloud- en on-premises omgevingen
  • Inzicht in belangrijke data: belangrijke realtime prestatie-dashboards om een goede gebruikerservaring te garanderen

De markt van Low-code

Industrieanalisten Gartner en Forrester  doen jaarlijks onderzoek naar de belangrijkste Low-code platformen. Lees in ons blog “OutSystems, Microsoft Power Apps of Mendix, welk Low-code platform past bij jou?” welke Low-code platformen het beste uit de test komen.

Gartner low-code quadrant

low-code-development-platforms-wave-forrester-quadrant

Forrester Wave Quadrant

 

Meer weten over low-code?

Is jouw organisatie klaar voor de toekomst? Download nu The Ultimate Low-code guide en lees alles over low-code, de verschillende low-code platformen en hoe Phact je kan helpen low-code in te zetten in jouw organisatie.

The Ultimate Low code guide