De 3 gevaren van het Microsoft Power Platform
31 augustus 2022 
1 min. leestijd

De 3 gevaren van het Microsoft Power Platform

Het Microsoft Power Platform heeft vele voordelen. Je kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig applicaties bouwen, een chatbot inrichten of automatisering realiseren. Ook werken de tools van het Microsoft Power Platform ideaal met andere applicaties van Microsoft samen. Maar tegelijkertijd schuilen er ook gevaren achter het gebruik van het platform. In deze blog lichten we drie van deze gevaren uit.

Gevaar 1: Applicaties op maat

Microsoft Power Apps werkt ideaal als je eenvoudige applicaties wilt ontwikkelen. Er zijn zelfs meer dan 500 connectoren waarmee je de applicaties kunt koppelen. Maar wanneer je een volledige applicatie op maat wilt, dan is Microsoft Power Apps wellicht niet de juiste keuze. Microsoft Power Apps werkt namelijk met kant-en-klare bouwstenen die je kunt combineren, maar niet volledig op maat kunt opbouwen. Alvorens je aan de slag gaat met je app, moet je dus goed in kaart brengen hoe complex de applicatie is en of er veel maatwerk aan te pas zal komen

Gevaar 2: Monitoring en logging

Ga je aan de slag met het Microsoft Power Platform om met low code applicaties te bouwen in Microsoft Power Apps? Dan moet je er rekening mee houden dat deze tool geen volledig low code platform is, net zoals bijvoorbeeld OutSystems. Zo kun je met Microsoft Power Apps eenvoudig en snel een applicatie in elkaar zetten, maar is het een stuk lastiger om bijvoorbeeld monitoring en logging van de applicatie hierin mee te nemen. Het is niet onmogelijk, maar dan moet je aanvullende Microsoft-licenties aanschaffen.

Gevaar 3: Afhankelijkheid van het Microsoft-ecosysteem

Dat het Microsoft Power Platform zo goed werkt met andere producten van Microsoft, zoals Microsoft 365 is een groot voordeel. Tegelijkertijd schuilt hier ook een gevaar in, omdat je sterk afhankelijk bent van het Microsoft-ecosysteem. Wanneer je bepaalde complexiteit zoekt binnen de tools van het Microsoft Power Platform, zul je veelal tussen de Microsoft producten moeten kijken om je mogelijkheden uit te breiden. Je bent hierdoor minder flexibel en je hebt minder keuzevrijheid.

Een afweging van de gevaren en de voordelen

Wanneer je snel en eenvoudig een oplossing wilt realiseren die past binnen de tools van het Microsoft Power Platform, werkt het platform ideaal. Zeker wanneer je oplossing moet samenwerken met andere Microsoft applicaties. Wanneer je complexiteit wilt toevoegen of veel niet-Microsoft applicaties gebruikt, dan moet je nadenken of het Microsoft Power Platform wel de geschikte mogelijkheden biedt.

De specialisten bij Phact hebben ruimschoots ervaring met low code platformen als OutSystems en het Microsoft Power Platform, maar ook met software development op maat. Neem contact met ons op, wij adviseren je graag over de juiste oplossing voor jouw digitale vraagstuk.