De datagedreven organisatie: Best of Breed of Best of Suite?
02 september 2022 
3 min. leestijd

De datagedreven organisatie: Best of Breed of Best of Suite?

Om datagedreven te kunnen werken heb je tooling nodig. Tools om data te vergaren en tools om data te analyseren. Nu kun je ervoor kiezen om een platform aan te schaffen als one-stop-shop waar vrijwel je gehele digitale landschap in wordt ondergebracht (Best of Suite), of kies je ervoor om verschillende tools met elkaar te verbinden (Best of Breed)?

Wat houden Best of Breed en Best of Suite nu precies in?

Voordat we direct met de deur in huis vallen en de voors en tegens voor beide strategieën uiteenzetten, is het belangrijk om eerst te weten wat de termen inhouden.

Best of Breed

Als er binnen de termen van digitale technologie gesproken wordt over Best of Breed, gaat het over tools of SaaS-diensten die het beste zijn in hun soort. Voor ieder toepassingsgebied wordt dan een andere tool gekozen van verschillende leveranciers. Deze tools bij elkaar vormen dan een custom tech stack.

Best of Suite

De strategie Best of Suite staat haaks tegenover Best of Breed. In plaats van gebruik te maken van verschillende leveranciers, kies je bij deze strategie voor één platform waar je verschillende modules van gebruikt. Vaak wordt dit ook wel een Experience Platform genoemd. Je tech stack bestaat hierbij dus uit de modules die je implementeert vanuit de gekozen leverancier. 

Wanneer kies je voor de Best of Breed strategie?

Best of Breed systemen bindt je organisatie niet vast aan een one-size-fits-all tool. Je krijgt de vrijheid en de flexibiliteit om de beste oplossing binnen iedere afdeling te selecteren. Daarnaast is een Best of Breed landschap ook een volledig onafhankelijk systeem. Wanneer één tool niet meer werkt, kan de rest van het landschap in de meeste gevallen nog prima functioneren. Bij Best of Suite wordt dit al ingewikkelder.

Toch heeft deze strategie ook een aantal nadelen. Onderhoud en relatiemanagement is bijvoorbeeld lastiger bij Best of Suite. De tools worden namelijk ontwikkeld en verkocht door verschillende leveranciers, waardoor je meer relaties moet onderhouden en algeheel onderhoud per tool bekeken moet worden.

Ook is rapportage een uitdaging bij Best of Breed. Als datagedreven organisatie moet je dus bij deze strategie goed nadenken over een oplossing waarbij je de gegevens van verschillende tools bij elkaar brengt voor verschillende rapportagedoeleinden. 

Wanneer kies je voor de Best of Suite strategie?

Best of Suite biedt je alle tools op één overzichtelijke plek. Als er iets misgaat of onderhouden moet worden, is het probleem hierdoor ook een stuk makkelijker te tackelen.

Een ander belangrijk voordeel binnen deze strategie is een consistente gebruikerservaring. In plaats van te schakelen tussen verschillende software, werken gebruikers altijd binnen dezelfde interface. Hierdoor is rapporteren vaak ook een stuk makkelijker, omdat de modules binnen hetzelfde platform geïntegreerd zijn.

Best of Suite klinkt dus als een aantrekkelijke optie als je datagedreven wilt gaan werken, maar toch heeft deze strategie een aantal nadelen. De modules en add-ons zijn speciaal ontworpen voor het platform. Hierdoor heb je geen volledige keuzevrijheid en kun je niet zomaar voor de beste tooling in de markt kiezen. Ook wanneer je voor een oplossing specifieke software wilt gebruiken loop je bij Best of Suite hierbij vast.

Nog een groot nadeel van een platform dat over de gehele organisatie gebruikt wordt, is dat als er een storing is de gehele organisatie plat ligt.

De gulden middenweg: is er toch nog een derde strategie?

Beide strategieën hebben hun voor- en nadelen, maar hoe weet je wat de beste keuze is voor jouw organisatie? Hierbij moet je prioriteiten stellen en jezelf de vraag stellen wat je nu echt belangrijk vindt. Ga je liever voor keuzevrijheid en regelmatig rouleren tussen de nieuwste tools? Of kies je voor gemak en naadloze afstemming tussen tooling en modules?

In de werkelijkheid is het niet altijd zo zwart-wit en is de ideale oplossing te vinden in een middenweg. Wij als Phact vinden dat de middenweg te vinden is in een low code oplossing. Met low code maak je namelijk gebruik van een platform zoals bijvoorbeeld OutSystems of Microsoft Power Platform, maar heb je de keuzevrijheid om de nieuwste tools op te nemen binnen te stack. 

Low code platforms typeren zich namelijk onder andere door de mate van gemak waarin ze te verbinden zijn met andere tooling. Bestaande systemen en databronnen blijven intact en met low code wordt daar een applicatielaag bovenop gebouwd. Zo wordt het bestaande IT-landschap niet ingrijpend gewijzigd, maar kun je toch gebruik maken van custom integraties.

Meer weten over low code oplossingen binnen datagedreven werken?

Wij adviseren je graag over de toepassingen van low code in combinatie met datagedreven werken. Neem contact met ons op, zo kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden binnen jouw organisatie.