Kan Artificial Intelligence mijn product of dienst verbeteren? Beantwoord deze 5 vragen
02 maart 2022 
1 min. leestijd

Kan Artificial Intelligence mijn product of dienst verbeteren? Beantwoord deze 5 vragen

Kunstmatige Intelligentie wordt afgeschilderd als de heilige innovatie-graal. En zeker: AI kan geweldige resultaten boeken zoals processen optimaliseren, productieketens verbeteren en handmatig werk vervangen. Of Artificial Intelligence inderdaad de beste oplossing voor een probleem is, wordt te weinig bekeken. Beantwoord daarom altijd eerst de volgende vijf vragen.

1. Handmatige en visuele controles in productieproces?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is of er veel handmatige en visuele controles zijn in het productieproces van jouw organisatie. Is het antwoord ja, dan is er een grote kans dat Kunstmatige Intelligentie kan helpen. Artificial Intelligence kan namelijk 24/7 controles uitvoeren zonder fouten te maken én het verbetert zichzelf continu. Uiteindelijk controleert het AI-algoritme sneller en beter dan wanneer een mens deze controle doet.

4 prikkelende voorbeelden van Artificial Intelligence met vision technologie

2. Zijn er veel repeterende taken?

Als er veel herhalende taken zijn in een bepaald proces, kan AI ook hier van grote waarden zijn. Denk aan order picking, data invoer, een chatbot voor klantenservice, maar ook visuele beveiliging van winkels, magazijnen of andere gebouwen. De mogelijke toepassingen van AI zijn enorm wanneer het een repeterend karakter heeft.

3. Is er voldoende data beschikbaar?

Dit is geen vraag om te bepalen of AI je kan helpen, maar om in te schatten hoe haalbaar de businesscase is. AI is afhankelijk van data; de dataset om het AI-algoritme te trainen moet namelijk groot genoeg en compleet zijn. Dat betekent tegelijkertijd dat het algortime niet optimaal te trainen is en daardoor minder secuur wordt.

4. Kunnen we dit (deel)proces aan machines overlaten?

Hoe zeker zijn we dat ons over willen leveren aan Artificial Intelligence? Denk aan de zelfrijdende auto. Is die echt veilig genoeg? Dezelfde vraag dien je te stellen wanneer het jouw productieproces betreft: is de machine echt beter dan de mens in het betreffende geval? Een zeer belangrijke vraag om te stellen.

5. Welk probleem moet Artificial Intelligence oplossen?

Tot slot: voordat je met Machine Learning of Artificial Intelligence aan de slag wilt, moet je jezelf absoluut afvragen: welk probleem willen we nu concreet met AI oplossen? Is er bijvoorbeeld een duidelijke doelstelling, liefst nog met een business case. Doelstellingen van AI kunnen zijn: kostenreductie, het leveren van optimale service, meer omzet, efficiëntere sales, een kwalitatief beter product. Zorg dat je duidelijk krijgt wat de doelstellingen van jullie AI-project zijn.

Artificial Intelligence in de praktijk

Wil je weten hoe Artificial Intelligence er in het dagelijks leven van een organisatie uitziet? Vraag dan nu bij ons de demo Artificial Intelligence In De Praktijk aan.