Bij het digitaliseren van bedrijfsprocessen is het altijd dé vraag: gaan we voor standaard of voor maatwerk software? De make-or-buy-decision is geen eenvoudige. Hoe prettig is het voor jou als CIO wanneer je niet hoeft te kiezen? Dat kan, met standaard maatwerk. In deze blog vertellen we je er meer over.
Er zitten uiteraard voordelen aan het gebruik van standaard software. De kosten kunnen relatief laag zijn omdat het softwarepakket al klaar is. Een standaard pakket is normaal gesproken al meerdere malen geïmplementeerd zodat de leverancier ervan dit snel en efficiënt in kan richten. Geen onaangename verrassingen en lage faalkosten.
Nadelen standaard software
Minder prettig aan een standaard softwarepakket, is dat je als organisatie je proces aan de mogelijkheden van de software moet aanpassen. Daarnaast kan het zijn dat net die drie features die voor jouw proces het verschil kunnen maken, niet in het standaardpakket zitten (en wel 99 andere features die je niet gebruikt maar waar je wel voor betaalt).
Maatwerk software
Bij maatwerk software is dat natuurlijk precies andersom. Met maatwerk kan de software precies afgestemd worden op de processen en de organisatie, je betaalt niet voor overbodige functionaliteit en de maatwerk applicatie kan naar wens aangepast worden wanneer er veranderingen zijn in het bedrijf.
De schaduwzijde van maatwerk software is dat ontwikkeling en implementatie meer tijd kunnen kosten: standaard software is af, maatwerk software moet nog uitgedacht, geschreven, getest en geïmplementeerd worden. Vaak is maatwerk duurder dan standaard software, hoewel dat in de praktijk wel eens andersom kan zijn als je naar de complete TCO kijkt. lees ook ons blog: “De 5 mythes van maatwerk software ontkracht”.
Make-or-buy-decision is achterhaald
Gelukkig bestaat er ook Standaard Maatwerk wat van de make-or-buy-discussie een achterhoedegevecht maakt. Je hoeft dus geen keuze meer te maken. Standaard maatwerk biedt namelijk een combinatie van standaard componenten met een laag maatwerk.
Hoe dat werkt? Een serieuze softwareontwikkelaar heeft natuurlijk al het nodige gebouwd aan softwarecomponenten. Dat is goed nieuws, want er zijn tal van bouwblokken en modules die al eens ontwikkeld zijn en prima als basis dienen voor een maatwerk-oplossing. Generieke functionaliteiten als een login-feature, authenticatiefunctionaliteit of bepaalde databaseconnecties zijn vaak voor een groot gedeelte hetzelfde. In het verleden moest zo’n onderdeel in maatwerk software altijd opnieuw ontwikkeld worden. Bij standaard maatwerk zijn het standaard bouwblokjes die in bijna elke softwareontwikkeling worden gebruikt. Dat maakt software ontwikkelen volgens standaard maatwerk vele malen efficiënter.
Digitaliseren tegen lagere kosten
Het wiel niet telkens opnieuw uitvinden, dat is dan ook wat standaard maatwerk software is. Er is een standaard basis die dusdanig is opgebouwd dat die eenvoudig en in relatief korte tijd aan jouw digitalisatie-vraagstuk aangepast kan worden. Noem het maatwerk met generalistische componenten, met als grote voordeel dat er tegen lagere kosten gedigitaliseerd kan worden dan met puur maatwerk software.
De voordelen van standaard maatwerk software
Standaard maatwerk schaalt eenvoudig met je organisatie mee, sluit naadloos aan op jouw bedrijfsproces en biedt daarom ook de meest efficiënte ondersteuning. Het is tevens kwaliteit bevorderend, want je weet dat de deelcomponenten goed werken aangezien die al heel vaak zijn gebruikt en geoptimaliseerd.
Wat als een standaard softwarepakket aan bijna al je eisen voldoet? Ook hier kan standaard maatwerk helpen. Wanneer een softwarepakket voor 80 of 90 procent op jouw proces aansluit maar nog net wat functionaliteit mist, kan die functionaliteit er aan toegevoegd worden. Ook dat is standaard maatwerk. De legacy software die je in je organisatie hebt draaien, kan op deze manier de bouwstenen leveren voor je vernieuwing en innovatie.
De werkwijze van Phact bij bedrijfsdigitalisering
Ben je benieuwd hoe Phact standaard maatwerk inzet om samen met opdrachtgevers succesvolle digitaliseringsprojecten op te leveren? Lees dan hier het artikel over de werkwijze van Phact.