Wat is Artificial Intelligence?
02 september 2021 
2 min. leestijd

Wat is Artificial Intelligence?

Intro

Artificial Intelligence - of Kunstmatige Intelligentie - is de technologie die het voor machines mogelijk maakt om te leren van ervaringen, zich aan te passen aan nieuwe input en menselijke taken uit te voeren. Wat betekent dat precies en waarom is Kunstmatige Intelligentie zo interessant? Je leest het in deze blog.

Wat is de definitie van Artificial Intelligence?

Artificial Intelligence (AI) is een verzameling technologieën die data, algoritmen en rekenkracht combineren. Met behulp van AI bootsen machines of systemen menselijke intelligentie na en gebruiken de kennis die ze op doen om zichzelf te ontwikkelen en verbeteren.

Waarom is Artificial Intelligence zo interessant?

Wat maakt Artificial Intelligence nu belangrijk?

  1. AI automatiseert repetitief leren en ontdekken door middel van data
  2. AI voegt intelligentie toe aan je processen
  3. AI verbetert zich en past zich aan via progressieve leeralgoritmen
  4. AI haalt meer uit je bedrijfsdata; het analyseert meer en dieper
  5. AI maakt ongelooflijke nauwkeurigheid mogelijk

Waar wordt Machine Learning voor gebruikt?

Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken waar AI of Machine Learning een positieve bijdrage levert en van grote waarde is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s. Artificial Intelligence kan een route lezen, zorgt ervoor dat een auto tijdig remt en kan een auto inparkeren. Maar ook in de landbouw speelt het een sleutelrol. Zo kan het aan de droogte van de grond herkennen hoe diep een grond moet worden geploegd.

Daarnaast is het spraak en gezichtsherkenning een mooi voorbeeld van Kunstmatige Intelligentie. Spraak in combinatie met AI heeft tot innovatieve ideeën als Apple’s Siri of Google Assistant geleid. Maar ook in de zorg wordt erg veel gebruik gemaakt van Artificial Intelligence. Door middel van AI kunnen artsen de informatie verzameld door machines combineren met de unieke context van een patiënt. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opsporen van kanker. Artificial Intelligence wordt dus in het dagelijkse leven voor diverse applicaties of werkzaamheden gebruikt. Van stem- en gezichtsherkenning naar ondersteuning in de zorg en zelfrijdende voertuigen.


Wil je weten hoe Ai ook voor jouw organisatie het verschil kan maken? download dan hier de whitepaper '4 prikkelende voorbeelden van Artificial Intelligence met vision technologie'

Welke vormen van Artificial Intelligence zijn er?

Er zijn drie vormen van AI te onderscheiden. Zwakke kunstmatige intelligentie, sterke intelligentie en superintelligentie. Zwakke intelligentie is gespecialiseerd in één ding of taak. Zwakke AI houdt zich bezig met onderzoek in beperkte deelgebieden. Sterke intelligentie daarentegen is generalist en goed in meerdere taken. Sterke AI kan meerdere dingen tegelijk toepassen. Zo kan het problemen oplossen, reflecteren en tegelijk ook leren van opgedane kennis. Bij superintelligentie wordt de volledige menselijke intelligentie overgenomen. Denk hierbij dus ook aan de sociale vaardigheden en creativiteit van de mens.

Computer Vision

Een zeer praktische vorm van Artificial Intelligence die rap terrein wint is Computer Vision. In onze blog over Computer Vision gaan we hier dieper op in en leggen we de verschillende vormen van Artificial Intelligence verder uit. Je leest de blog hier.

Trends en ontwikkelingen rondom Artificial Intelligence

Een belangrijke ontwikkeling rondom Artificial Intelligence is dat steeds meer bedrijven willen investeren in intelligente automatisering. Een voorbeeld hiervan zijn chatbots. Op steeds meer websites komen chatbots tevoorschijn, zodat websitegebruikers sneller een antwoord op hun vraag kunnen verwachten. Doordat er steeds meer gebruik van wordt gemaakt, is de kans groot dat op termijn chatbots steeds beter in staat zijn om menselijke bedoelingen te achterhalen en beter te antwoorden. Maar er zijn ontzettend veel meer praktijkvoorbeelden van Artificial Intelligence, zoals je ook kunt lezen in ons paper 4 prikkelende voorbeelden van Artificial Intelligence met vision technologie.

Webinar Artificial Intelligence

Ben je benieuwd naar de stand van de techniek in Artificial Intelligence? Of wil je weten of jouw organisatie er baat bij kan hebben? Vraag dan hier de opname van ons Artificial Intelligence Webinar aan.